iOS 11 & iPhone X: wat is er nieuw?

App ontwikkelaars en andere Apple enthousiastelingen kijken er het hele jaar naar uit: september. De maand waarin Apple haar nieuwe besturingssysteem iOS 11 en smartphones presenteert. Wij zetten de belangrijkste vernieuwingen voor je op een rijtje. 

Afbeelding Webuildapps

iOS 11

Met de komst van iOS 11 heeft Apple zich vooral toegelegd op de iPad. Zo zijn er behoorlijk wat nieuwe features waarmee de productiviteit aanzienlijk kan toenemen. Dit geldt uiteraard ook voor de (nieuwe) iPhones waarop het nieuwe besturingssysteem draait. 

Volledig vernieuwd bedieningspaneel

Een van de grootste veranderingen die Apple doorvoert is het nieuwe bedieningspaneel. Je krijgt zelf de controle over wat er vertoont wordt, zodat je alle veelgebruikte functies altijd dichtbij de hand hebt. Dit keer heeft Apple gelukkig ook rekening gehouden met het afspelen van muziek en het inschakelen van de energiebesparingsmodus.

Afbeelding Webuildapps

Siri 2.0

Siri is terug en beter dan ooit. Voorheen alleen spraakassistent, tegenwoordig een slimme hulp. Siri duikt steeds vaker op en helpt waar mogelijk. Met een natuurlijkere stem, live vertalingen én de optie om je vraag te typen.

Afbeelding Webuildapps

Nieuw design Apple Store

De Apple Store is volledig op de schop genomen en vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd. Het nieuwe 'Today-tabblad' wordt elke dag bijgewerkt met de nieuwste apps en informatie. Iedere dag verschijnt hier een 'App van de dag' en een 'Game van de dag'. Daarnaast verschijnen er iedere dag lijsten met de beste apps in verschillende thema's.

Ook kun je voortaan in-app aankopen bekijken voor je een app downloadt. Maar dat is niet alles: bij games kun je voortaan direct de score, plek op de ranglijst en gewonnen prijzen zien. Daarnaast kunnen andere gebruikers via 'Let's Play' laten zien hoe het spel werkt.

Afbeelding Webuildapps

Revolutionaire ARKit 

Menukaarten presenteren, ruimtes opmeten en visueel alvast het interieur inrichten. De mogelijkheden met de ARKit zijn eindeloos en geven ondernemingen de kans om hun producten op een heel andere manier te presenteren dan tot nu gebruikelijk was. 

Meer functies voor Camera-app

De vernieuwde Camera-app maakt gebruik van optische beeldstabilisatie, waardoor bewegingsonscherpte wordt weggepoetst. Daarnaast voegt Apple nog een aantal nieuwe effecten toe, waarmee het mogelijk is om foto's van studiokwaliteit te maken. Ze gebruiken de HEIF-techniek om het beeldmateriaal te comprimeren, wat het mogelijk maakt om twee keer zoveel foto's en videos op te slaan dan tot nu toe mogelijk was. Ook maakt iOS 11 het mogelijk om QR-codes te scannen met je device. 

Screenshots en schermopnames

Zoals eerder al gezegd, is er een handige screenshot functie toegevoegd op iOS 11. Dit stelt je in staat om direct je schermafdrukken bij te snijden en te voorzien van notities. Een andere toffe optie is dat je vanaf nu ook je scherm kunt opnemen in de vorm van een filmpje. 

Slimmere maps

Maps is door Apple zijn flink vernieuwd. Zo kun je voortaan ook indoor kaarten bekijken van veelbezochte publieke plaatsen als vliegvelden en musea. Navigatie wordt nog nauwkeuriger en het is zelfs mogelijk om de wereld door de nieuwe ARKit te bekijken, ook al staat deze laatste optie nog wel in de kinderschoenen. 

Afbeelding Webuildapps

32-bit apps doen niet meer mee

Op iOS 11 werken 32-bit apps niet meer. Apple heeft ervoor gekozen om over te stappen op een minimum van 64-bit apps, zodat bibliotheek en drivers niet meer geladen hoeven te worden. Dit maakt je iPhone of iPad een stuk sneller. Het is een ingrijpende verandering, omdat er naar schatting zo'n 200.000 apps niet voldoen aan de eisen en dus op termijn zullen verdwijnen.

Verhoogde productiviteit met de Files-app

De nieuwe Files-app maakt het mogelijk om op een overzichtelijke manier je bestanden te beheren en te openen, op elk apparaat. Files synchroniseert al je gebruikte programma's en toestellen waarin documenten opgeslagen staan en brengt deze samen. Met de 'drag & drop' optie wordt het nog makkelijker om bestanden te verplaatsen en in te delen. Daarnaast maakt Apple het mogelijk om .zip files te openen zonder een externe app te gebruiken.

iPhone X

Nadat de iPhone 7 vorig jaar niet veel vernieuwing bracht, heeft Apple nu wel gekozen voor meer innovatie. De hele telefoon is op de schop gegaan en dit zijn de belangrijkste nieuwe features. 

Nieuw scherm met OLED-paneel

Eindelijk zijn ze dan (nagenoeg) verdwenen: de randen rondom het scherm van de iPhone. Daarnaast is het scherm nu niet meer van LCD, maar van OLED. Dit brengt de volgende voordelen met zich mee:

  1. Zwart is veel dieper zwart;
  2. OLED-schermen hebben een grotere kijkhoek, waardoor je niet meer recht voor je telefoon hoeft te zitten om alles goed te zien;
  3. OLED biedt meer mogelijkheden voor kleuren;
  4. OLED kan energiezuiniger zijn, mits er veel gebruik gemaakt wordt van zwart tinten op het scherm.

Doordat de voorkant nu uit een volledig scherm bestaat, heeft Apple gekozen om klassieke homeknop te schrappen.

Draadloos opladen

Aan de achterkant van het toestel heeft Apple drastische veranderingen doorgevoerd. Deze is helemaal van glas, wat draadloos opladen mogelijk maakt. De technologie is niet geheel nieuw, gezien dit op Android toestellen al een tijdje kon. Handig is het wel, maar of het net zo snel werkt als netstroom moeten we nog maar afwachten.

Ontgrendelen en betalen met gezichtsherkenning

Apple heeft zichzelf overtroffen met de nieuwe camera. Twee camera's van 12 MP, geavanceerde uitbalancering en een nieuw kleur managementsysteem in combinatie met het nieuwe scherm zorgen voor haarscherpe foto's van studiokwaliteit.

Aan de voorkant van het apparaat zit een geavanceerde Truedepth camera, die ongeveer 50.000 unieke punten op je gezicht scant. Hiermee kun alles wat je tot nu toe met Touch ID ook kon: ontgrendelen, betalingen doen of beveiligde apps openen. De telefoon ontgrendelt echter niet direct zodra hij je gezicht ziet: hiervoor is nog wel een swipe naar boven nodig, waarna je weer keurig in je gepersonaliseerde bedieningspaneel belandt. 

Gepubliceerd op 1 september 2017

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.