Minimum Viable Product (MVP) betekenis en tips

Minimum Viable Product (MVP) is een term die niet voor iedereen duidelijk is. We leggen je uit wat een MVP precies is, wat wel en niet een MVP is en waarom het raadzaam kan zijn om een MVP te laten maken.

Afbeelding Webuildapps

Wat is een Minimum Viable Product?

Een Minimum Viable Product of MVP is een allereerste, minimale versie van een nieuw product waarmee je kennis kan opdoen. Klein beginnen, aannames valideren en iteratief bouwen richting een verfijnd resultaat is hier de crux van het verhaal. Als app ontwikkelaar leggen we je graag uit wat een MVP is en hoe je een succesvol MVP bepaald.

Bij de MVP van een app betekent dit dat deze versie alleen de features bevat die voor de gebruiker noodzakelijk zijn om zijn of haar probleem op te lossen. Zo kan een onderneming snel zien of hun idee levensvatbaar is.

Er wordt getracht zo snel mogelijk een waardevol product aan te bieden, tegen schappelijke ontwikkelkosten. Een MVP zou bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 duizend euro kunnen kosten terwijl een volledig uitgewerkte versie een prijskaartje van 40 duizend euro heeft.

Afbeelding Webuildapps

Kerngedachte staat centraal

De kerngedachte van jouw idee of concept staat bij de ontwikkeling van een Minimum Viable Product centraal. Je zoekt naar het antwoord op de vraag waar jouw klant behoefte aan heeft. Met de input en feedback van de eerste gebruikers van de MVP leer je (nog) beter waar de pijnpunten van de gebruikers liggen.

Deze kennis kan je vervolgens gebruiken om aanpassingen door te voeren die perfect aansluiten op de wensen van de gebruikers. Zo kun je een goede app laten maken. De MVP geeft je de mogelijkheid jouw bedrijfsconcept in een vroeg stadium te testen zonder een volledig product uit te brengen.

Wat als je MVP niet rendabel is?

Het kan ook zo zijn dat jouw MVP aantoont dat het idee niet rendabel is. Dan kan je twee paden kiezen: stoppen met het project, of een andere inrichting inslaan met jouw MVP en het nogmaals gaan proberen. In onderstaande afbeelding zie je de transitie van minimum (niemand die het wil gebruiken) naar minimum viable (goed genoeg om de eerste gebruikers aan te trekken) en tot slot een product wat aangepast is aan de wensen van de gebruikers, met een groeiend aantal gebruikers.

Afbeelding Webuildapps

Focus op de oplossing

De focus wordt dus gelegd op de (probleemoplossende) features die essentieel zijn voor het succes van de app en zorgen voor het onderscheidend vermogen.

Een bekend voorbeeld hiervan is Flitsmeister 📸, de app die miljoenen automobilisten waarschuwt voor flitsers. De app wordt steeds verder uitgebreid met functies zoals navigatie en het ondersteunen van matrix-borden op de snelweg, maar de ontwikkelaars zijn nooit de kern uit het oog verloren: gebruikers informeren over flitsers.

Ook grote partijen als Airbnb en Spotify zijn ooit begonnen met een MVP. Zo testten zij eerst of hun idee zou aanslaan voordat er vervolgstappen werden gezet.

Focus op de kern en houd die focus vast. Stel prioriteiten; geef bijvoorbeeld elke feature een nummer tussen de 1 en 10 gebaseerd op hoe belangrijk en complex ze zijn. Je wilt met jouw MVP de belangrijkste aannames testen door kwalitatieve gebruikersinformatie in te winnen. Geef daarom je aandacht aan die belangrijkste aannames en de bijbehorende features.

Afbeelding Webuildapps

Wat is geen Minimum Viable Product?

Voordat we dieper ingaan op wat een MVP is, moeten we eerst helder hebben wat absoluut géén MVP is:

  • Het voorbereiden van een paar minimale prototypes en vervolgens 100 beta-users verkrijgen is geen MVP
  • Een set minimale features die niet levensvatbaar (viable) zijn in je (web)app verwerken is geen MVP
  • Een paar mock-ups bouwen en laten zien aan potentiële gebruikers is geen MVP

Een andere veel gehoorde aanname is dat er in de eerste fases van een project helemaal geen werkend product wordt opgeleverd. Je zit dan nog in de verkennende fase, een MVP volgt pas later.

Je kan gerust beginnen met mock-ups, schetsen op papier of een lijst met belangrijke vragen voor jouw gebruikers. Test deze en meet de reacties, altijd oog houdend voor de behoefte van jouw eindgebruiker. Door dit te doen kan je ontzettend waardevolle input vergaren, die je in deze verkennende fase goed zullen helpen.

Afbeelding Webuildapps

Hoe bepaal ik een succesvol MVP?

Het ontwikkelen van een succesvolle MVP begint bij het identificeren van een probleem. De MVP wordt vervolgens ontwikkeld om deze gedachte heen. De welbekende woorden van Simon Sinek zijn ook hier toepasbaar: focus on the why, instead of the what.

Veel mislukte projecten leggen de focus teveel (of alleen maar) op het wat en hoe gedeelte, in plaats van zich te concentreren op wat echt belangrijk is: waarom willen mensen dit gebruiken? Een MVP valideert in weze niet je product. Een MVP valideert de noodzaak of het belang van jouw idee.

Je kunt deze initiële fase zien als een experiment: welke features krijgen prioriteit en welke sluit je als eerst uit? Wie is precies jouw doelgroep en waarom? Om antwoord te krijgen op deze vragen moet je aannames doen, risico's nemen en experimenteren. Probeer om antwoord te krijgen op de volgende vier vragen:

  • Waarom zouden mensen dit willen gebruiken?
  • In het verlengde van de vorige vraag; waarom zouden mensen dit niet willen gebruiken?
  • Wie is de doelgroep?
  • Welke acties wil je dat gebruikers uitvoeren?

Door de antwoorden op dit soort vragen te identificeren kan je veel concreter in een bepaalde richting gaan sturen. Blijf altijd kritische vragen stellen en probeer je niet te laten afleiden door features of vragen die niet bij de kern van het verhaal horen.

Afbeelding Webuildapps

MVP laten maken? Kies voor een specialist

Wil je een app laten bouwen of ben je benieuwd geworden naar de kosten om een MVP of app te laten maken? Processen slimmer en sneller maken is voor ons tweede natuur. We worden blij van complexe vraagstukken en ondersteunen bedrijven bij het verbeteren van hun dagelijkse processen. Graag helpen we je op weg met jouw MVP, altijd met oog voor jouw visie. Kom gerust eens bij ons in de lucht.

Als samenvatting zetten we de belangrijkste voordelen van een Minimum Viable Product nog even op een rijtje:

  • Klein beginnen, aannames valideren en iteratief bouwen is de essentie
  • Feedback krijgen in de allereerste fase van de productontwikkeling (early adopters)
  • Sneller kennis opdoen van zowel markt als product
  • Minder verspilde ontwikkeluren (tijd = geld)
  • Product zo snel mogelijk bij de doelgroep krijgen
  • Basis voor eventuele andere producten
  • Bij voorbaat testen of de developer wel écht de skills in huis heeft om een waardevol product te creëren

“Success is not delivering a feature; success is learning how to solve the customer’s problem.”

Eric Ries, auteur van The Lean Startup

Gepubliceerd op 29 mei 2020

Ook interessant om te lezen

Klaar om samen een concreet plan te maken voor jullie uitdaging?

Ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen helpen.