Creatieve oplossingen als ondersteuning
Bovenstaand beeld van een vol honkbalstadion zit er de komende tijd niet in. Qua betaald voetbal zal er in Nederland in ieder geval tot 1 september niet gespeeld worden en daarmee lijkt het seizoen definitief afgelopen. De impact van het virus duurt voort en valt overal te merken, maar we proberen om met zijn allen het beste van de situatie te maken. De creativiteit en het doorzettingsvermogen van mensen en initiatieven over de hele wereld siert ons. Voor velen van ons is het nog zoeken naar de juiste strategie of aanpak; dit is heel logisch gezien de onduidelijke vooruitzichten. Evenementen, horeca, sportscholen en andere bedrijven proberen zo goed mogelijk een andere invulling te realiseren en zetten onder andere websites en apps in om hun dienstverlening of service digitaal aan te kunnen bieden.
Een mooi voorbeeld hiervan is de Nacht van de Vluchteling 2020. Deze jaarlijks terugkerende sponsorloop kan vanwege het virus niet in de gebruikelijke vorm doorgaan. Daarom heeft de organisatie besloten een digitale invulling te creëren voor het evenement: met een app kunnen deelnemers thuis en in hun eigen omgeving kilometers maken en sponsors werven. Met de NVDV-app kunnen gebruikers familie en vrienden op de hoogte houden van behaalde prestaties, meedoen in een community met andere deelnemers en digitale verrassingen ontgrendelen. Wij hebben de opdracht voor de NVDV-app uiteindelijk niet mogen realiseren, maar het is zonder meer een mooi voorbeeld van hoe een organisatie het beste van deze situatie probeert te maken. Hieronder zie je twee schermen uit ons conceptdesign.
Wat doen andere evenementen en bedrijven?
Over de hele wereld komen organisaties met initiatieven voor een andere invulling van hun evenement of dienstverlening. Airbnb bijvoorbeeld faciliteert online ervaringen over de hele wereld. Zo kunnen mensen vanuit hun woning deelnemen aan bijzondere activiteiten, onder leiding van hosts van over de hele wereld. Je kunt samen iets nieuws proberen, kennis maken met hosts die een kijkje geven in hun wereld en mensen van over de hele wereld ontmoeten. Een specifieke ervaring sprong er voor ons uit: je gaat op avontuur in Chernobyl en ontmoet Lucas, die samen met zijn compagnon Erik het Dogs of Chernobyl programma heeft opgezet. Samen zorgen ze voor de honden die in deze ruwe omgeving leven.
Het jaarlijks terugkerende festival Burning Man, in de woestijn van de Amerikaanse staat van Nevada, gaat dit jaar niet fysiek door. Het evenement stond gepland voor begin september en zou goed zijn voor zo'n 80.000 bezoekers. De organisatoren hebben aangekondigd bezig te gaan met een virtuele invulling van het evenement. Juist nu biedt de wereld van augmented en virtual reality extra kansen. Het virtueel uitvoeren van assessments, het volgen van trainingen of het bijwonen van een presentatie is nu een noodzaak in plaats van een handige aanvulling. Virtueel samenkomen is op dit moment het nieuwe normaal.
Op Nederlandse bodem zijn er naast de NVDV-app natuurlijk ook andere initiatieven. Voor Koningsdag wordt er een digitale kleedjesmarkt georganiseerd. GTST-acteur en café-eigenaar Cas Jansen denkt een oplossing te hebben voor de 1,5 meter regel in zijn horecazaak, waarbij apps ook ondersteuning bieden. Sommige bibliotheken zijn overgestapt op een volledig digitale dienstverlening. Onderwijs wordt waar mogelijk online of in een virtueel klaslokaal aangeboden. Met Home Tour kan je concerten bijwonen vanuit je huiskamer. Je koopt een kaartje en woont de livestream van de artiest bij. Zelf zou ik vorige maand op het Nationaal Congres Mediawijsheid spreken over digitale ethiek en privacy, in plaats van het fysieke evenement organiseren zij nu digitale bijeenkomsten.
Vrijblijvend advies over digitaal omschakelen
Heeft jouw organisatie een evenement op de agenda staan en willen jullie dit door het coronavirus een andere invulling geven? Of is de dienstverlening van jouw bedrijf geraakt en ben je benieuwd of een app wellicht ondersteuning kan bieden? Je kan vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. We bekijken graag samen met jou of een app laten maken een goede invulling is voor jouw dienstverlening of evenement. Niet alleen tijdens deze crisis maar ook met het oog op de lange termijn.
Bij Webuildapps pakken we de zaken zo goed mogelijk op en hoeven onze klanten zich geen zorgen te maken, want ook al werken wij thuis is het veelal business as usual. Een positieve mindset blijft bij ons het kompas: deze situatie is voor nu het nieuwe normaal en daar moeten we proberen het beste van te maken. Daar denken we als oplossingsgerichte app ontwikkelaar graag over na, dus kom vooral in de lucht met jouw probleem of idee.
Inhoud
Gepubliceerd op 21 april 2020