De strijd tegen het coronavirus en hoe apps kunnen helpen

We leven in een bizarre tijd en krijgen allemaal te maken met de impact van het coronavirus. We houden afstand van elkaar, maar blijven zo goed mogelijk in contact. Wat kunnen apps bijdragen in deze wereldcrisis?

Afbeelding Webuildapps

Positieve mindset als kompas

Hamsteren, sociale afstandsregels, een kelderende omzet en tig afgelaste evenementen: alom frustratie en zorgen. Veel van ons zitten aan het nieuws gekluisterd en worden niet blij van de verontrustende berichten rondom het coronavirus. Voorzichtig krijgen we positiever nieuws over afvlakking van het aantal opnames, maar we zijn er nog lang niet. Naar verwachting komt de piek pas eind april, waarna de belasting mogelijk nog enkele maanden aanhoudt. We houden ons aan de maatregelen en hopen dat de afvlakking zich doorzet. Het is een rare tijd, we leven op een andere manier en iedereen merkt de impact van deze pandemie. Mensen raken hun baan kwijt, ouders vervullen opeens meerdere rollen tegelijk: docent, oppas, vader of moeder en daarnaast ook nog werkgever- of nemer. Het jongleren van al deze zaken is best een uitdaging en voor velen van ons zal dat nog een understatement zijn.


Chapeau voor Nederlandse vindingrijkheid

Juist in deze periode is het belangrijk dat we samen proberen het beste ervan te maken. Stap voor stap en met het oog op wat direct voor ons ligt, want de nabije toekomst is onzeker. Laten we de focus leggen op wat we kunnen leren en hoe we kunnen groeien. Tal van bedrijven krijgen opeens te maken met een digitale transformatie; hoe kan je dit als organisatie aanpakken en waar liggen kansen voor de toekomst? Met veel creativiteit worden er allerlei oplossingen gevonden in elke sector. We gaan videobellen, trainingen worden online gegeven in plaats van in de klas, onderwijs wordt digitaal gevolgd. De vindingrijkheid van zowel Nederland als andere landen is indrukwekkend. We houden afstand van elkaar, maar doen ons best om zo goed mogelijk contact te houden. In dit artikel pogen we op positieve wijze te bekijken hoe apps de strijd tegen het coronavirus ondersteunen. Wat doen andere landen, wat doet Nederland en wat kunnen wij als bedrijf betekenen voor getroffen organisaties?

Afbeelding Webuildapps

Virtueel samenkomen: het nieuwe normaal

We werken zo goed als het kan thuis. Restaurants en andere winkels proberen zich zo goed mogelijk aan te passen aan deze nieuwe wereld door zich te storten op bezorgmogelijkheden. Evenementen worden geannuleerd, verplaatst of in een digitale vorm gegoten. Voor veel bedrijven en mensen is het onwennig om opeens van offline naar online om te schakelen, opeens moet men zich aanpassen aan een nieuwe thuis- en werksituatie. Vrees niet: virtuele sessies en vergaderingen kunnen ontzettend leuk en waardevol zijn. We gebruiken Zoom, Slack, Skype, Microsoft Teams, Houseparty en andere applicaties om in contact te blijven met onze collega's, vrienden, studenten, partners en klanten. Let op: Zoom is op dit moment erg populair, maar ook in opspraak geraakt door de manier waarop ze met privacy omgaan. Ook Houseparty is volgens experts een drama voor je privacy.

Bij Webuildapps pakken we de zaken zo goed mogelijk op en hoeven onze klanten zich geen zorgen te maken, want ook al werken wij thuis is het veelal business as usual. Toch blijft het gek om 's ochtends een digitale vergadering te voeren en elkaar niet in het echt te zien. Onze werkplekken zijn al enige tijd leeg, zoals in de foto hieronder te zien. Om je te ondersteunen bij het gebruik van online tools verwijzen we je graag naar dit artikel waarin enkele goede tips aan bod komen.

Afbeelding Webuildapps

Een app als hulpmiddel tegen verspreiding

Smartphones worden ingezet om het virus zo goed mogelijk te bestrijden. Enerzijds met de focus om de verspreiding van het virus te beperken, anderzijds als vervanging in sectoren als het onderwijs of voor evenementen die nu digitaal worden vormgegeven. Het belangrijkste voordeel van smartphones in deze crisis is dat we bijna allemaal een telefoon op zak hebben die 24 uur per dag kan bijhouden waar we zijn geweest. Logisch dus dat landen over de hele wereld hier mogelijkheden zien en zich buigen over de kwestie van digitale surveillance.


Wat doen andere landen?

Landen als China en Zuid-Korea waren er het eerste bij. In China kan met een app het besmettingsrisico van mensen gecontroleerd worden. Ook kunnen Chinezen zien of ze onlangs in de buurt zijn geweest van mensen die besmet zijn geweest. In combinatie met warmtemeters en miljoenen camera's zorgt dit voor enorme hoeveelheden data. Ondertussen wordt in Zuid-Korea een app ingezet waarmee je per stad kan zien hoeveel besmettingen er zijn. Je kan inzoomen op wijkniveau en gedetailleerd gegevens ophalen over wie wanneer besmet was en op welke plek die persoon is geweest.

In Israël volgt de geheime dienst via digitale middelen burgers om ze effectief in quarantaine te kunnen plaatsen. In Singapore is een app beschikbaar die mensen kan traceren als ze zich binnen twee meter van geïnfecteerde patiënten bevinden. De Spaanse regering heeft ook een app gelanceerd die o.a. ondersteunt bij het uitvoeren van een zelfdiagnose. Ook Nederland en de EU overwegen telecomdata in te zetten om de bestrijding van het virus tegen te gaan. Een initiatief van verschillende Europese universiteiten, medische instanties en bedrijven werkt aan een app-platform. Daarmee moeten apps mogelijk worden die de verspreiding van het virus over de Europese landsgrenzen kunnen volgen, maar wel voldoen aan de eisen van de AVG. Apple en Google zijn trouwens fel wat betreft het publiceren van apps die met corona te maken hebben, dit om het verspreiden van misinformatie te voorkomen. In dit artikel kan je meer lezen over de wereldwijde inzet van apps tegen corona, bijvoorbeeld die van China en Singapore. Deze apps streven allemaal hetzelfde doel na: de verspreiding van het virus zo goed mogelijk beperken. Net als de richtlijnen die wereldwijd worden geadviseerd, zoals het houden van afstand en het frequent wassen van je handen.

Afbeelding Webuildapps

Welke initiatieven spelen er in Nederland?

In de persconferentie van dinsdag 7 april gaf vice premier De Jonge aan dat de overheid twee apps wil inzetten als kern van het nieuwe testbeleid. Er werd gesproken over een app die je enerzijds een signaal kan geven als je in de buurt bent geweest van besmette personen en anderzijds mensen kan informeren als jij zelf besmet bent (geweest). Dat gaat dan ook om mensen waarbij jij in de buurt bent geweest. De tweede app is voor het monitoren van symptomen en contact met medisch professionals. De vice premier noemde de app van het OLVG als voorbeeld, die hieronder verder beschreven wordt. De overheid gaat deze oplossingen de komende tijd verder onderzoeken. Vice premier De Jonge benadrukt dat de privacy hier zeer belangrijk is.

Het OLVG heeft een app gelanceerd waarin je dagelijks eenvoudig gezondheidsgegevens kan doorgeven. Binnen 48 uur krijg je bericht van het medisch team over mogelijke besmetting. De app maakt het voor zorgverleners mogelijk om de gezondheid van grote groepen mensen op afstand te volgen. De focus lag in het begin vooral op de regio Amsterdam en omstreken, maar de OLVG Corona check wordt inmiddels steeds meer door het hele land ingezet. Sinds eind maart is de app voor 4,7 miljoen mensen beschikbaar en zijn er al tienduizenden checks uitgevoerd. Het LUMC heeft ook een initiatief: met hun COVID Radar app worden gegevens over klachten en het gedrag van mensen verzameld. Deze data wordt vervolgens geanalyseerd om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het virus.

De Europese Commissie wil, zoals eerder genoemd, de verspreiding van het coronavirus met behulp van telecomdata in kaart brengen. Elk land moet dan geanonimiseerde data bij de provider(s) opvragen, maar dat kan in Nederland volgens de Autoriteit Persoonsgegevens pas als de wet wordt aangepast. Het RIVM, in Nederland de aangewezen instantie voor allerlei informatie omtrent het coronavirus, heeft nog geen app. Onlangs gaven zij aan te werken aan een nieuw systeem.

Afbeelding Webuildapps

Corona app concept van Webuildapps

In bovenstaand design zie je ons concept voor een corona app. De app is in de vormgeving van de World Health Organization, omdat wij geloven dat deze aanpak niet per land geregeld moet worden maar universeel. Mede omdat er na enige tijd gereisd gaat worden en het dan handig kan zijn om iedereen dezelfde tool te laten gebruiken. De app meet devices waarmee hij in aanraking komt door middel van Bluetooth. Elk device heeft een unieke code waaraan gekoppeld kan worden of de eigenaar:

  • Corona positief is (Rood)
  • Corona vermoedelijk heeft (Oranje)
  • Geen corona heeft (Groen)

Elk vierkant visualiseert 1 device. Deze worden weergegeven in een overzicht van 14 dagen omdat Annals of Internal Medicine aangeeft dat in de meeste gevallen de symptomen 4 á 6 dagen na blootstelling tevoorschijn komen. De cirkels in de vierkanten zijn een ontwerpkeuze voor kleurenblinden die op deze manier duidelijk onderscheid kunnen maken.

Afwegingen en zorgen omtrent privacy en ethiek

Gebruik maken van digitale hulpmiddelen roept vragen op omtrent ethiek en privacy. Onderzoekers aan de Universiteit van Oxford zijn ervan overtuigd dat apps kunnen helpen in de strijd tegen corona maar plaatsen ook kanttekeningen. Op het moment dat een persoon meldt dat hij of zij besmet is, krijgen alle personen die in de buurt zijn geweest een melding hierover. De onderzoekers benadrukken: gebruikers moeten expliciete toestemming verlenen. Zelf denk ik dat genoeg mensen in deze tijd een privacyvriendelijke corona-app zouden gebruiken. In dit soort tijden staat het zo goed mogelijk beperken van het aantal doden voorop.

Bas Filippini, voorzitter van privacyorganisatie Privacy First, pleitte in een column voor 'tijdelijk minder privacy'. Hij licht toe: "Ik denk dat veel mensen vrijwillig tijdelijk hun privacy willen inleveren door een app te installeren waarmee ze worden gevolgd." Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, geeft in dit artikel uitgebreid antwoord op vragen omtrent privacy in deze crisis.

Afbeelding Webuildapps

Webuildapps biedt ondersteuning bij digitaal omschakelen

Als app ontwikkelaar ondersteunen wij graag bedrijven die hulp zoeken bij een digitale invulling van hun evenement of dienstverlening. Is jouw event gecanceld of keldert de omzet omdat de afname van jouw bedrijf vooral fysiek plaatsvindt? Wellicht kunnen we je helpen door jouw event of dienstverlening in de vorm van een smartphone app op te zetten. Benieuwd of we wat voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op om samen naar de mogelijkheden te kijken. Veel gezondheid en succes de komende tijd.

Gepubliceerd op 7 april 2020

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.