Apple WWDC keynote 2021

Net als vorig jaar was de keynote van 2021 volledig digitaal. Vier thema's stonden centraal: connectiviteit, meer focus, intelligentie en de wereld ontdekken. We werpen een blik op enkele interessante aankondigingen.

Afbeelding Webuildapps

Updates voor alle platformen

De grote nieuwe iOS update voor 2021 wordt iOS 15. Zoals we gewend zijn van de WWDC zijn er ook updates aangekondigd voor macOS (12, Monterey), tvOS, watchOS, iPadOS en meer. Naast de nieuwe widgets, looks, icoontjes en emoji's waren we vooral benieuwd naar features die handig zijn voor iOS gebruikers en die allicht van waarde kunnen zijn voor bedrijven.

Verder in dit artikel beschrijven we stuk voor stuk enkele interessante aankondigingen. Wil je de presentatie van Apple terugzien? Dat kan onderaan het artikel.

Afbeelding Webuildapps

Livetekst

Eén van de nieuwe functies van iOS 15 en iPad OS 15 is Livetekst. Met Livetekst kun je tekst op afbeeldingen of foto’s selecteren in de Foto’s of Camera app en deze tekst laten herkennen. Je kunt de woorden eenvoudig selecteren, kopiëren, vertalen en meer. De functie kan ook planten, bloemen en dieren herkennen. Je kan trouwens ook wat doen met de tekst die je scant: zo krijg je bijvoorbeeld de optie om een telefoonnummer in een foto te bellen.

Afbeelding Webuildapps

Focus

Focus is een nieuwe feature die meldingen en apps filtert als je je op iets wil concenteren. De feature gebruikt machine learning om suggesties te geven welke mensen en apps je toch een berichtje mogen sturen. Daarbij wordt een blik geworpen op je dagelijkse gewoontes en routines.

Tijdens het werk krijg je bijvoorbeeld alleen notificaties van collega’s, of na het werk juist niet. Daarnaast is er de mogelijkheid om een apart beginscherm aan te maken, waarop je alleen de apps en widgets ziet die je nodig hebt wanneer je je wil concenteren. Dit alles om productiviteit te bevorderen en afleiding te voorkomen.

Afbeelding Webuildapps

SharePlay

Met de nieuwe SharePlay feature kun je straks samen van video, film en muziek genieten. Ook kun je zo je scherm delen om samen naar dezelfde app te kijken. Grote aanbieders zoals HBO, Disney+ en Twitch gaan SharePlay ondersteunen.

Afbeelding Webuildapps

Updates voor de Zoek mijn-app

De Zoek mijn of Find my app krijgt een paar verbeteringen, namelijk:

  • Een waarschuwing als je ergens je device vergeet, deze ontvang je wanneer je te ver verwijderd bent van je apparaat
  • Je kan de Zoek mijn-app straks ook gebruiken voor devices die uitgeschakeld of gewist zijn. Waarschijnlijk wordt de laatst geziene locatie gehanteerd
  • Via een nieuwe widget kan je straks al je items (en personen) zien
Afbeelding Webuildapps

"Kleine" verbeteringen

  • Nieuwe widgets, nieuwe designs, nieuwe notificaties, zoals we gewend zijn van de WWDC
  • Het veeg-toetsenbord QuickType wordt beschikbaar in het Nederlands
  • De Weer widget krijgt een compleet nieuw uiterlijk en meer
  • Toegankelijkheid per app instellen. Bv. in de Telefoon-app grotere teksten, maar in Safari liever alles zoals het is
  • Je kan straks Safari herladen door het scherm helemaal naar beneden te vegen.
  • iOS 15 maakt codes voor 2fa. Veel diensten bieden tweestapsverificatie als extra beveiliging. In plaats van enkel een username en password, moet je ook een korte code invoeren die om de zoveel tijd automatisch ververst wordt. Veel mensen zullen dit herkennen van bv. 1Password, Authy of Google Authenticator. Straks kan dit dus ook vanuit iOS zelf
Afbeelding Webuildapps

Privacy als speerpunt

Apple blijft de focus op privacy leggen en maakt het nu makkelijker om je persoonlijke data af te schermen. Je kan straks bijvoorbeeld een privacyrapport inzien waar duidelijk wordt hoe apps die toegang hebben tot locatie, foto’s, camera etc. deze gegevens de afgelopen zeven dagen gebruikt hebben. Zo krijgen gebruikers van Apple producten meer regie over hun privacy.

Daarnaast krijgen betaalde iCloud gebruikers meer "bang for your buck". Apple biedt iedereen met een Apple ID gratis toegang tot iCloud voor de synchronisatie van contacten, documenten, foto’s en meer. Gebruikers kunnen ook kiezen voor extra opslag. Vanaf dit najaar heet dit iCloud+ en krijgen deze gebruikers naast extra opslag ook wat andere features (zoals VPN, eenmalige e-mailadressen en video-opslag voor beveiligingscamera's). De kosten blijven gelijk.

Afbeelding Webuildapps

Swift Playgrounds krijgt een update

Met Swift Playgrounds, een app van Apple voor de iPad, kunnen kinderen en volwassenen de beginselen van programmeren leren. Met leuke opdrachten en puzzels leer je steeds meer over programmeerprincipes. Met een speelse manier van leren en een goede lesopbouw zorgt Apple ervoor dat het leren van coderen toegankelijker wordt. Ook voor volwassenen leuk en soms best een uitdaging.

Playgrounds krijgt in iPadOS 15 een grote update waardoor er straks nog meer leermateriaal beschikbaar is. Een goede intro voor het gebruik van de app is de uitleg op de website van Apple.

Afbeelding Webuildapps

Apple keynote terugkijken

Ben je benieuwd naar wat er nog meer de revue gepasseerd is? Hieronder kan je de presentatie van Apple terugzien, en in de samenvatting van iCulture wordt tot in detail ingegaan op alle aankondigingen. Veel lees- en kijkplezier!

Gepubliceerd op 10 juni 2021

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.