Apple Silicon M1: performance en efficiëntie

Apple kondigde tijdens de WWDC in juni al aan dat ze hun eigen chips voor Macs gaan gebruiken: de Apple Silicon M1. Het doel? De best mogelijke performance met het laagst mogelijke energieverbruik. Inmiddels wordt de chip door steeds meer mensen gebruikt. Wat zijn de voordelen?

Afbeelding Webuildapps

Evolutie in performance

Met de M1 chip wil Apple nog betere producten leveren. De nieuwe Macbook Air, Macbook Pro en Mac mini zijn de eerste gelukkigen: deze krijgen een M1-chip. In de toekomst zullen meer producten volgen.

De M1 zou twee keer beter moeten presteren dan de huidige concurrenten, terwijl er maar een derde van de energie voor nodig is. Met 8 cores en nog eens 8 cores GPU moet de chip voor een optimale prestatie per watt zorgen, met daarbij betere grafische resultaten dan Apple producten ooit eerder bereikt hebben. Daarnaast zijn de Apple M1 chip en Apple macOS gebouwd om goed met elkaar samen te werken. De verbinding tussen hardware en software is daarom erg krachtig, waar de performance de vruchten van plukt.

Afbeelding Webuildapps

Afscheid van Intel

De chip betekent een transitie weg van Intel chips, die inmiddels zo'n 15 jaar gebruikt werden. Sinds 2014 circuleerden er al geruchten dat Apple bezig zou zijn met hun eigen Mac chips.

Apple zal nu niet meer afhankelijk zijn van de updates van Intel, ze kunnen immers zelf besluiten wanneer er updates plaatsvinden. Intel groeide niet (snel) genoeg om te voldoen aan de kwaliteitswensen van Apple.

Afbeelding Webuildapps

Voordelen voor ontwikkelaars

Als app ontwikkelaar pluk je ook de vruchten van de nieuwe M1. Onze developer Hans geeft aan dat het grootste voordeel de performance met het builden van projecten in Xcode is. Dit scheelt makkelijk een factor 2 en met oudere hardware nog meer.

Daarnaast is de M1 een ARM chip, net als de chips die iPhones en iPads al jaren gebruiken. Dit maakt het testen van apps op M1 veel eenvoudiger, aangezien ze hetzelfde fundament delen.

De verbeterde accuduur is trouwens ook niet mis: de MacBook Air gaat nu 16 uur mee, de MacBook Pro tot wel 20 uur. Dat is een verdubbeling, te danken aan de verbeterde efficiëntie.

Gepubliceerd op 7 december 2020

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.