Nieuwe releases op het Apple Event van 9 september 2015

De ongeschreven regel is dat we ieder jaar in september een avond vol spanning met een bingokaart op schoot zitten te wachten op de releasedatum van kersverse iPhones en iOS en op het puntje van onze stoel, bank of bureau gaan zitten als we de bekende zin horen 'Wait, there's one more thing.' (#SteveJobs)

Afbeelding Webuildapps

Update 10/9: Wat hebben we gekregen van Apple?

Inmiddels staan alle nieuwssites en social media tijdlijnen vol met Apple gerelateerde berichten. Omdat wij ook vol spanning (en soms gapend) de ruim 2 uur durende keynote hebben zitten kijken hierbij een korte opsomming van de alle vernieuwingen. 

iPhone 6s en iPhone 6s Plus

Zoals verwacht zijn er ook dit jaar nieuwe iPhones aangekondigd, uiteraard met de bekende 'S' toevoeging; de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. De belangrijkste vernieuwing is 3D Touch, waardoor de iPhone verschillende vormen van druk kan herkennen die je op het scherm uitoefent. Ofwel Force Touch zoals we dat kennen van de Apple Watch maar dan iets genuanceerder. Met 3D Touch kun je bijvoorbeeld snel diverse context gerelateerde acties uitvoeren zonder dat je uit je huidige app gaat.

Apple TV 4e generatie

Ook werd na meerdere jaren van geruchten en speculatie de nieuwste Apple TV aangekondigd. Dit is de vierde generatie Apple TV en deze komt met de nieuwe Siri Remote, inclusief touchpad voor snellere bediening. Een andere - voor ons belangrijke! - aankondiging is het nieuwe besturingssysteem genaamd tvOS. Vanaf vandaag kunnen wij dus ook tvOS apps maken en publiceren in de App Store voor Apple TV.  Siri neemt in de bediening van de Apple TV een belangrijke rol en zou een nieuwe vorm van interactie mogelijk moeten maken.

iPad Pro met Apple Pencil ( Pencil) en Smart Keyboard

Niet onverwacht maar zeker niet minder speciaal: de iPad Pro. In principe een grote iPad met een 12,9 inch scherm en binnenin de nieuwe A9X-chip. Deze nieuwe chip maakt de iPad Pro performance en rekenkracht sterker dan veel moderne pc’s. 

De Apple Pencil is een stylus voor de iPad Pro maar dit is niet zomaar een pennetje om mee te krabbelen op het scherm. De stylus bevat slimme technologie die communiceert met de iPad Pro. Naast de bekende drukgevoeligheid worden ook de hoek en beweging geregisteerd. 

Ook kondigde Apple het het Smart Keyboard (waar hebben we die eerder gezien?!) aan. Dit Smart Keyboard sluit je aan via de Smart Connector aan de zijkant van de nieuwe iPad Pro.

iPad mini 4

De iPad lijn kreeg weinig aandacht tijdens de keynote maar tussen neus en lippen door toonde Apple de iPad mini 4. Deze nieuwe kleinere iPad heeft dezelfde interne onderdelen als de iPad Air 2 uit 2014, maar heeft het formaat van de vorige iPad mini. 

Datum iOS 9, watchOS 2 en El Capitan bekendgemaakt 

Nog deze maand kan iedereen proeven van de nieuwe functies die iOS 9 te bieden heeft, want Apple heeft laten weten dat iOS 9 vanaf volgende week woensdag voor iedereen beschikbaar is. Heb je een toestel die iOS 8 kan draaien, dan zit je voor iOS 9 ook goed. Ook watchOS 2 voor de Apple Watch komt volgende week woensdag beschikbaar. Mac-bezitters moeten nog tot het einde van de maand wachten; dan pas wordt OS X El Capitan officieel uitgebracht.

Apple Watch

Naast een uitgebreide demo van WatchOS2 features toonde Apple nog enkele nieuwe bandjes en behuizingen voor de Apple Watch.

Samenvatting van de keynote

Heb je de keynote gemist maar ben je toch benieuwd? Bekijk dan via de onderstaande video een samenvatting in 3 minuten. 

Keynote

Tijdens het WWDC horen we natuurlijk al de geplande vernieuwingen voor iOS en OS X en afgelopen WWDC werden we ook geïntroduceerd aan WatchOS2, maar in de weken voor september gonst het vaak van de geruchten en speculaties over welke vernieuwingen Apple gaat uitbrengen op hardware gebied. Een Apple event staat altijd garant voor uitspraken als 'Amazing' en 'The best we've ever built' maar natuurlijk worden er duidelijke opmerkingen gemaakt richting de concurrentie. Kortom, altijd leuk om even mee te pikken als je lekker op de bank zit of om mee te kijken als je nog lekker aan het werk bent. 

Wat verwachten wij?

Wat we dit jaar kunnen verwachten? Bekijk hier de verwachtingen van iCulture bezoekers.

Keynote live kijken

Je kunt o.a. meekijken via de officiële Apple live stream maar je kunt ook een live stream van One More Thing kijken met Nederlands commentaar en de meningen van diverse mensen en experts.

Wij zijn benieuwd, morgen de resultaten. 

PS; Wij hopen ook op een echte 'One More Thing'! 

Gepubliceerd op 9 september 2015

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.