7 tips voor het ontwikkelen van een MVP

  • vrijdag 16 februari 2018, geschreven door Terence Punt

Bezig met het ontwikkelen van een MVP? In dit blog geven we 7 tips die je direct kunt gebruiken om jouw MVP vorm te geven. 

Tip #1: Kies de juiste features

Als je niet zeker weet welke features je het beste als eerst kunt releasen, focus dan op het oplossen van problemen die essentieel zijn voor jouw doelgroep. Als je echt niet weet wat die problemen precies zijn kun je dit e-book als guideline gebruiken bij het definiëren hiervan.

Tip #2: Gebruik het Kano Model

Het Kano model wordt (nog) niet vaak gebruikt door MVP's. Dit model helpt je het verschil tussen basis- en onderscheidende functies ontdekken.

Kort gezegd laat het model zien dat delighters, de onderscheidende functies waar jij zo trots op bent, na verloop van tijd worden verwerkt in performance needs en tot slot worden deze basisfuncties waar de gebruiker niet meer zonder kan. Dit werk is nooit af: je moet blijven innoveren om relevant te blijven

Een leuk voorbeeld van zo'n proces zijn de filters van Snapchat: toen deze een aantal jaar geleden werden ingevoerd was iedereen hier lyrisch over. Nu is het zo'n geïntegreerd onderdeel van de app dat gebruikers Snapchat niet meer los zien van de filters die er gebruikt kunnen worden. 

Tip #3: Build-measure-learn feedback loop

Dit is de kern van het ontwikkelen aan de hand van de lean ontwikkelmethodologie. Blijf gefocust op het probleem van jouw gebruikers. Creëer de MVP met basic must-have features om de grootste pijnpunten op te lossen, verzamel feedback, leer ervan en ontwikkel weer door.

Houd in het achterhoofd dat negatieve feedback vaak de belangrijkste is: ontevreden gebruikers komen vaak met de meest waardevolle feedback. Negeer deze dus zeker niet, ook al kunnen early adopters erg kritisch zijn op jouw product en kijk jij hier misschien anders tegenaan.

Tip #4: Business Model Canvas

Weet jij al waar je gebruikers precies vandaan komen? Maak voor het beantwoorden van deze vraag gebruik van het business model canvas. Leg je MVP hier eens naast en focus vooral op de belangrijkste blokken: klantrelatie en kanalen.

Tip #5: Creëer een community

Communities hebben een gigantische kracht als het gaat om het kraken of maken van een product. Er is eigenlijk geen betere marketing dan een community van loyale early adopters. Deze groep vertegenwoordigt jouw app 24/7, 365 dagen per jaar, zonder dat je daar een cent aan uit hoeft te geven.

Daarnaast kun je alle toekomstige testversies en beta's laten testen door deze groep. Zij zijn tenslotte al vanaf het begin betrokken bij de app en zullen ook enthousiaster zijn om constructieve feedback te geven met het oog op doorontwikkeling.

Tip #6: Ken het verschil tussen goedbedoelde feedback en mensen die daadwerkelijk het beste voor hebben met jouw product

Bij het verzamelen van feedback zul je waarschijnlijk veel gebruik maken van bestaande connecties, bijvoorbeeld op het werk of binnen de familie. Dit is natuurlijk helemaal niet erg en zelfs logisch, maar deze groepen zijn al snel geneigd om te zeggen dat je een leuk product hebt met goede features. Dit is leuke feedback, maar zegt niets over de downloadbereidheid van andere consumenten.

Probeer dus ook vooral buiten de bekenden kring te zoeken naar kritische mensen die in een relevante branche werkzaam zijn of dezelfde interesses delen. De feedback die zij geven kan wellicht iets harder en negatiever aankomen, maar is over het algemeen veel beter bruikbaar dan de goedbedoelde feedback uit de bekenden kring. Tot slot moet je natuurlijk altijd kritisch zijn op het eigen product.

Tip #7: MoSoCoW aanpak

Tot slot wordt het aangeraden om een spreadsheet aan te maken met alle gewenste features voor de app. Deze features deel je vervolgens op in vier segmenten: "Must have, Should have, Could have en Won't have. Met behulp van deze eenvoudige aanpak kun je snel prioriteiten voor ontwikkeling stellen.

Zelf een MVP ontwikkelen? Hier lees je hoe je een MVP in 12 weken maakt

Ook interessant om te lezen

webuildapps blog 2016 11 1478525587 o smartphone facebook

User experience: kruip in de huid van de gebruiker

  • dinsdag 1 november 2016

User experience kan je app maken of breken. Het succes van een app valt of staat met de tevredenheid van de gebruikers. Hoe zorg je voor een goede gebruikservaring is en waarom is dat zo belangrijk?…

webuildapps blog 2017 01 growth hacking mindset webuildapps

Growth hacking voor je app: hoe doe je dat?

  • maandag 2 januari 2017

Growth hacking : We horen de term steeds vaker om ons heen en daarnaast klinkt het erg aantrekkelijk voor iedere onderneming. Maar wat houdt growth hacking nu eigenlijk in?  De filosofie heeft al …

webuildapps blog 2018 01 1515165629 app marketing guide webuildapps

Hoe promoot ik een een app: een app marketing guide

  • donderdag 7 april 2016

De mobiele app markt is een uitdagende omgeving. Jaar na jaar wordt het moeilijker voor app developers om eruit te springen tussen de tienduizenden nieuwe apps iedere maand in de  Apple App Store …

ZOEK JE EEN PROFESSIONELE APP BOUWER MET VERSTAND VAN TECHNIEK ÉN BUSINESS?

Wij luisteren naar jouw verhaal en samen gaan we aan de slag om waarde te creëeren voor jouw business. Vanaf de eerste gedachte tot ver voorbij de realisatie. Neem contact op voor een kennismaking of vraag direct een offerte aan!