360 graden video’s laten maken

  • vrijdag 24 november 2017, geschreven door Dave

Met de populariteit van panorama video is er een grote behoefte aan kwalitatief hoogwaardige content. Bedrijven als Google en Facebook investeren stevig in VR-video, en besteden daarom veel aandacht aan filmmakers en bedrijven die dergelijke content produceren.

Net zoals een goede film maken meer met zich meebrengt dan een camera op een onderwerp richten, zijn er ook bij 360 video’s specifieke voorwaarden waar de video aan moet voldoen. Bij 360 graden video’s laten maken moet je in ieder geval rekening houden met deze zaken:


1. Resolutie van 360 graden video:

Een Full HD televisiescherm is voor veel huishoudens al voldoende, upgraden naar 4K heeft geen prioriteit. Bij 360 graden video’s laten maken is 4K eigenlijk het minimum. Dat komt omdat het beeld niet meer een rechthoek is, maar compleet rond. Je hebt veel meer oppervlak, daarmee zijn er ook extra pixels nodig. Daar komt nog bij dat het beeld met een VR-bril veel dichter bij je ogen staat. Professionele VR-camera’s liggen rond de 8K resolutie, consumenten camera’s produceren momenteel rond de 4K.


2. Stabiele beelden opnemen:

De film “Blair Witch Project” heeft een complete industrie aan “found footage” films ingeluid. Je weet wel, die films met schokkerige beelden waar je misselijk van wordt. In VR wordt dat effect nog verder versterkt, het is daarom van groot belang om stabiele beelden op te nemen. Dat kan met een statief, met ingebouwde stabilisatie tijdens het filmen of met softwarematige stabilisatie achteraf. Ook dienen de opnames waterpas te zijn.


3. Locatie en omgeving bepalen:

Bij 360 graden video’s laten maken speelt de locatie een belangrijke rol. Je ziet immers de volledige ruimte van alle kanten. De camera crew mag niet in beeld zijn, de gehele locatie moet netjes uitgelicht worden, en er moet een redelijke afstand zijn tussen camera en onderwerp. Kortom, er komt heel wat kijken bij de planning van een VR-shoot.

locatie belangrijk bij opnemen 360 graden video

(Locatie en omgeving spelen een belangrijke rol bij het opnemen van 360 graden video) 


4. Montage 360 video:

Na het maken van de opnames zullen de beelden ook gemonteerd moeten worden. De regels voor montage zijn bij 360 graden video’s laten maken anders dan bij traditionele video. Zo moeten de opnames langer zijn om de kijker niet in verwarring te brengen. De positie van mensen en objecten moet van shot tot shot goed op elkaar worden afgestemd. Daarnaast moet de audio gemixt worden, de titels behoren niet te verbuigen door de “wrapping” van video etc. Montage van 360 beelden is een compleet nieuwe vaardigheid die niet alle video editors reeds bezitten.


5. Publicatie VR-video online:

Je hebt prachtige 360 graden video’s laten maken, nu wordt het tijd deze te vertonen. Bij een besloten publiek heb je controle over de hardware, bij VR-video online publiceren moet je rekening houden met verschillende apparaten met elk hun eigen specificaties. Wordt de film bekeken op een PC scherm, op mobiel of door een VR-bril? En hoe snel is de internetverbinding? Gelukkig houden de meeste videodiensten hier rekening mee. Zorg dat de video in de hoogste kwaliteit wordt aangeboden, de gebruiker kan doorgaans de beeldkwaliteit zelf instellen.

Je ziet het; 360 graden video’s laten maken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Je zou ook virtual reality kunnen huren om zo zelf aan de gang te gaan. Net zoals filmmakers hebben geleerd om te gaan met geluid en kleur, zullen we ook leren om prachtige 360 video’s te maken.

Ook interessant om te lezen

webuildapps blog 2019 03 koe

Landbouw en technologie: akkers vol kansen

  • vrijdag 1 maart 2019

Slimme systemen zijn vandaag de dag alom aanwezig: van op afstand je huis bedienen tot je avondeten bestellen met slimme speakers als Alexa en Google Assistant. De landbouw, van oudsher een tradition…

webuildapps blog 2019 03 2019 tips mvp blog raket

7 tips voor het ontwikkelen van een MVP

  • vrijdag 16 februari 2018

Bezig met het ontwikkelen van een Minimum Viable Product ? In deze blog geven we  7 tips die je direct kunt gebruiken om jouw MVP vorm te geven.  Tip #1: Kies de juiste features Als je …

webuildapps blog 2016 11 1478525587 o smartphone facebook

User experience: kruip in de huid van de gebruiker

  • dinsdag 1 november 2016

User experience kan je app maken of breken. Het succes van een app valt of staat met de tevredenheid van de gebruikers. Hoe zorg je voor een goede gebruikservaring is en waarom is dat zo belangrijk?…

ZOEK JE EEN PROFESSIONELE APP BOUWER MET VERSTAND VAN TECHNIEK ÉN BUSINESS?

Wij luisteren naar jouw verhaal en samen gaan we aan de slag om waarde te creëeren voor jouw business. Vanaf de eerste gedachte tot ver voorbij de realisatie. Neem contact op voor een kennismaking of vraag direct een offerte aan!