Oculus Rift Developer Kit revision 2
De techniek van de Oculus Rift is relatief simpel. Het beeld dat de gebruiker ziet bestaat uit twee schermen in een headset die stevig op het hoofd wordt geplaatst. Ieder oog krijgt een eigen scherm en daarmee zijn 'eigen' beeld. De bril is afgesloten zodat er geen licht van buiten naar binnen kan komen. Middels sensoren in de headset en een losse 'camera' wordt gemeten in welke richting jij je hoofd beweegt. Deze bewegingen worden dan vrijwel direct gesimuleerd door de app (vaak een spel) die de bril aanstuurt. Beweeg jij in de ruimte en kijk jij naar rechts dan gaat het beeld in het spel ook mee naar rechts. Deze ervaring geeft het gevoel alsof je je daadwerkelijk in de virtuele ruimte bevindt.
Uitpakken en ervaren
Onze eerste ervaring met de Oculus was het rondlopen in het Toscaanse huis. In deze demo waan je je in de wereld rondom een Toscaans huis en kun je rondlopen in het huis en de tuin. Je kunt de omgeving bekijken,bloemen zien en over muurtjes kijken. Uiteraard ontbreken de nodige vlinders niet en kun je prima voorover leunen uit het raam om zo nog meer van de omgeving te kunnen zien. Echt heel gaaf om te doen en eerlijk gezegd geeft dit een goed beeld van hoever deze techniek inmiddels al is.Een andere bekende ervaring is die met de Helix Rollercoaster. In deze demonstratie ervaar je een bekende rit in een achtbaan en tijdens de rit kun je om je heen kijken. Terwijl je snel en onbewust de track van de achtbaan volgt ervaren je hersenen dit alsof je daadwerkelijk in deze achtbaan zit, maar uiteraard ontbreken de andere prikkels zoals de G-krachten, rijwind en beweging. Je zult er snel achter komen dat de ervaring slechts bestaat uit beeld.
Iedereen die de bril afzet is enthousiast (op een enkeling na, iets met misselijkheid) en laat zijn of haar fantasie gaan. Waar gaat deze techniek heen en wat kan dit ons brengen over twee jaar?
De toekomst van Virtual Reality en de toegevoegde waarde voor bedrijven
Al spelend denk je na over in welke richting Virtual Reality zich zal gaan ontwikkelen en vooral voor in welke richting er interessante kansen liggen voor deze techniek. Volgens ons is de techniek (naast gaming) met name goed bruikbaar voor simulaties en trainingen. Denk hierbij aan veiligheidstrainingen in bijvoorbeeld offshore of (kostbare) simulaties. Wie weet oefenen studenten straks met operatiesimulaties waarin onverwachte complicaties optreden. Of misschien trekken we online daten naar een volgend niveau...
Waar het ook naar toe gaat, wij zijn in ieder geval fan en blijven voorlopig lekker spelen en flink experimenteren. Wil je ook eens ervaren hoe het is in zo'n virtuele wereld? Hit the magic button. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op.
Inhoud
Gepubliceerd op 22 juli 2015