App toegankelijkheid, wat houdt dat precies in?
Toegankelijkheid voor apps houdt in dat mensen goed gebruik kunnen maken van de app, ongeacht hun leeftijd en eventuele beperkingen die zij hebben. Denk hierbij aan gebruikers die doof of blind zijn, een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, of gebruikers met psychische problemen. Het is belangrijk dat deze mensen mee kunnen blijven doen in de maatschappij, zo ook in het gebruik van apps.
Een grote groep mensen met dit soort beperkingen kan terugvallen op aanvullende hulpmiddelen die helpen bij het gebruik van hun smartphone. Door tijdens de ontwikkeling van een app rekening te houden met dit feit, kan er voor elk van deze gebruikers een briljante gebruikerservaring worden gecreëerd.
Meer toegankelijkheid betekent meer bereik
Als organisatie achter een app wil je dat alle gebruikers in jouw doelgroep de juiste ervaring krijgen. Denk hierbij ook aan leeftijdsverschil: een tiener gaat vaak anders om met een app dan een gebruiker op oudere leeftijd. Ook het begrip van gebruikte terminologie kan hier een drempel zijn.
Door hierop in te spelen en in een vroeg stadium van het design rekening te houden met toegankelijkheid, kan het eindresultaat door zoveel mogelijk mensen gebruikt worden. Zo ontstaat een win-win situatie: tevreden gebruikers en een groter bereik.
Uiteraard is het sterk afhankelijk van de branche en toepassing van een app of toegankelijkheid een belangrijke pijler is. Een transportbedrijf met een B2B app voor de chauffeurs wil dat de app fijn in gebruik is, maar de kans is klein dat deze app geoptimaliseerd moet worden voor blinde gebruikers. Voor apps die door consumenten gebruikt worden, zoals de app voor de NS of overheidsinstanties, ligt dit heel anders.
Hoe maak je een app toegankelijk(er)?
Deze vraag moet tijdens de ontwikkeling meermaals gesteld worden. Bevat jouw doelgroep gebruikers die slechthorend zijn? Zo ja, is dit een punt om qua design en werking van de app te tackelen. Het beste advies is om veel contact te hebben met de doelgroep. Door met hen samen te werken krijg je precieze feedback over welke delen van de app wel en niet als toegankelijk worden ervaren.
Toegankelijkheid wint de laatste jaren terrein. Zo is het voor (semi-)overheidsinstanties sinds 23 juni 2021 verplicht om qua sites en apps te voldoen aan 44 van de 50 niveau A en AA-succescriteria uit de WCAG 2.1 richtlijn.
Stichting Appt heeft deze criteria heel netjes uitgewerkt en samengevat in begrijpelijke taal, ook voor smartphones. Hieronder worden de 4 kernprincipes van het Appt handboek voor toegankelijkheid beknopt toegelicht. De verplichting die nu geldt voor overheidsinstanties geldt vanaf 2025 niet alleen voor de publieke sector, maar ook voor alle andere bedrijven. Dit is vastgelegd in de Europese toegankelijkheidsrichtlijn. Toegankelijk wordt hiermee de standaard, wat eigenlijk heel normaal is. Elke gebruiker verdient een toegankelijke app.
Kernprincipes in vogelvlucht
-
Waarneembaar
Iemand die blind of slechtziend is, kan de vormgeving van jouw app niet waarnemen. Een optie is om het mogelijk maken de tekst en navigatie voor te lezen via audio. Denk ook aan ondertiteling bij gebruik van video voor mensen die slechthorend zijn.
-
Bedienbaar
Ook mensen die een schermlezer, toetsenbord of ander hulpmiddel gebruiken moeten de app kunnen gebruiken. Om te voldoen aan de richtlijnen moet de app niet alleen via touch toegankelijk zijn.
-
Begrijpelijk
Maak de app zo begrijpelijk mogelijk voor verschillende soorten gebruikers. Denk hierbij aan tekst- en taalgebruik, maar ook dat het gebruik van de app voorspelbaar moet zijn en dat de werking aansluit bij wat de gebruikers verwachten.
-
Robuust
Een app wordt toegankelijker als deze op zoveel mogelijk toestellen en besturingssystemen te gebruiken is. Uiteraard is dit afhankelijk van de toepassing en de doelgroep.
Hulp bij toegankelijkheid
Als app ontwikkelaar die zijn vak verstaat, helpen we je graag bij het voldoen aan de wet- en regelgeving rondom toegankelijkheid. Vormgeving van visuals en interacties is voor ons altijd een zoektocht naar wat past bij de wensen en situatie van de gebruikers. Afhankelijk van de specifieke toepassing van apps houden we secuur rekening met toegankelijkheid. Zo heeft iedere gebruiker van een app een fijne ervaring, ongeacht hun leeftijd of de aard van hun beperking.
Is toegankelijkheid voor jouw organisatie belangrijk en ben je benieuwd hoe je meer mensen kan bereiken door middel van verbeteringen aan jouw software systeem? Neem gerust eens contact met ons op om de huidige situatie en de wensen te bespreken. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw huidige app zo toegankelijk mogelijk wordt, of houden we vanaf het begin van de ontwikkeling rekening met jouw wensen.
Inhoud
Gepubliceerd op 23 juli 2021