Apple verplicht vermelding van datagebruik

Met ingang van dinsdag 8 december 2020 zijn app aanbieders verplicht te vermelden welke persoonlijke gegevens een app gebruikt en wat er met die gegevens gebeurt. Apple geeft hiermee gehoor aan een oproep van 27 internationale consumententoezichthouders, verenigd in de organisatie ICPEN.

Afbeelding Webuildapps

Verplichting voor app aanbieders

App aanbieders zijn met ingang van dinsdag 8 december 2020 verplicht om te vermelden welke persoonlijke gegevens hun app gebruikt. Deze informatie wordt opgenomen op de pagina van de app in de Apple App Store. Gebruikers moeten straks middels tekst en privacylabels eenvoudig kunnen zien welke gegevens een app verzamelt en wat er met deze gegevens gebeurt.

Binnenkort zal deze info ook getoond worden aan consumenten bij het zoeken naar apps in de store. Zo krijgen privacy en dataveiligheid steeds meer aandacht. We hebben reeds gekeken naar de gegevens die Apple vereist - via vragenlijsten en checklists kunnen ontwikkelaars en aanbieders inzichtelijk maken welke data zij gebruiken en waarvoor.

Afbeelding Webuildapps

Gehoor aan oproep ICPEN

Met deze aanpassing komt Apple tegemoet aan de oproep van 27 internationale consumententoezichthouders, verenigd in de Internationale Consumers Protection and Enforcement Network (ICPEN). De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt onderdeel uit van dat netwerk. Google geeft overigens nog geen gehoor aan de oproep van ICPEN, maar het is niet ondenkbaar dat zij snel zullen volgen nu Apple deze beslissing genomen heeft. Tegen Tweakers zegt Google desgevraagd nog in gesprek te zijn met verschillende ICPEN-leden.

Apple verplichtte al dat apps over een privacybeleid beschikken, maar nu worden dus ook de nieuwe privacylabels verplicht. Deze informatie moet up-to-date blijven - Apple vergelijkt het met de ingrediëntenlabels die bij voedingsproducten worden gebruikt.

Het is belangrijk dat consumenten deze informatie hebben vóórdat zij de app gaan gebruiken. Hiermee houdt de consument zelf de regie over zijn privacy.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM

Zekerheid boven schijnveiligheid

Sommige apps lijken dan wel gratis, maar verdienen geld door jouw persoonlijke data door te verkopen aan derde partijen. Soms kom je hier pas achter wanneer de app jou al gevraagd heeft om toegang tot jouw data, wat eigenlijk te laat is – consumenten moeten vóór het installeren van een app al duidelijk kunnen zien wat voor gegevens de app wel en niet verwerkt en opslaat.

Dit stimuleert aanbieders om met elkaar te concurreren op gunstige privacyvoorwaarden, al zien we natuurlijk het liefst dat privacy en dataveiligheid bij elke app een belangrijk onderdeel is waarover duidelijk gecommuniceerd wordt richting klanten en eindgebruikers. Privacy is belangrijk en als app aanbieder of ontwikkelaar heb je de verantwoordelijkheid om veilig om te gaan met eventuele gegevens van gebruikers.

Afbeelding Webuildapps

Consumenten staan voorop

In Apple’s nieuwste update is een onderdeel toegevoegd aan de pagina’s van apps, waar de belangrijkste informatie over datagebruik staat vermeldt, in heldere taal en met duidelijke symbolen. Het zal een paar dagen duren voordat deze info voor alle gebruikers te zien is.

Het wordt nu eenvoudiger voor app gebruikers en consumenten om verschillende apps te vergelijken op het gebied van privacy en datagebruik. Aan de hand van die informatie kunnen zij kiezen welke apps ze wel en niet installeren. Ze houden hiermee de regie in eigen hand en zijn beter beschermd.

Gepubliceerd op 9 december 2020

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.