Digitale workflow rondom begeleidingsbrieven van autowrakken

Samen met ongeveer 300 ketenpartners geeft ARN vorm aan de autorecycling in Nederland. ARN brengt partijen in de keten samen, zorgt voor goede afstemming en geeft advies. Wij zijn trots op onze bijdrage daaraan.

Doelgroep

Ontdoeners en (her)verwerkers

Opdrachtgever

Auto Recycling Nederland

Markt

Recycling

Eerste release

15 januari 2020

Over

ARN is in 1995 opgericht als Auto Recycling Nederland door vier marktpartijen in de autobranche: BOVAG, RAI Vereniging, Stiba en FOCWA.

Samen met ongeveer 300 ketenpartners geeft ARN vorm aan de autorecycling in Nederland. ARN brengt partijen in de keten samen, zorgt voor goede afstemming en geeft advies. ARN en partners zijn er samen in geslaagd om het nuttig hergebruik op te voeren tot 98,7% van het gewicht van een auto. Met die cijfers loopt Nederland voorop in Europa.

Uitdaging

Bij het transport van autowrakken is een papieren begeleidingsbrief vereist. Deze geeft weer welke afvalstroom er op dat moment wordt getransporteerd en wat de herkomst en bestemming ervan zijn. Door het volgen van de informatie op de begeleidingsbrief wordt inzicht verkregen in de volumes, afvalstromen en betrokken organisaties binnen Nederland.

Vanuit ARN bestond de wens om een digitale workflow te faciliteren rondom de begeleidingsbrief, zodat er minder handwerk nodig is, data sneller beschikbaar is op de juiste plaats en er minder menselijke fouten worden gemaakt in het proces. Zo ontstaat er één waarheid in de systemen bij de registratie door het ADB (autodemontagebedrijf) en de tussenhandelaar of shredder.

Oplossing

Er is een webapplicatie ontwikkeld waarvan verschillende gebruikers binnen de keten gebruik maken. Hieronder een korte samenvatting van de verschillende gebruikers en hoe zij de elektronische begeleidingsbrieven (e-BGB) applicatie inzetten. Er is ook een infographic beschikbaar.

1. Ontdoener

De ontdoener maakt een transport aan in de applicatie en vult de benodigde data in.

2. Chauffeur

De chauffeur vervoert de autowrakken naar de herverwerker. De chauffeur heeft de mogelijkheid om de e-bgb te tonen tijdens het transporteren middels een unieke link.

3. Herverwerker

De herverwerker weegt de binnengekomen autowrakken. In de applicatie ziet de herverwerker de e-bgb staan en vult de e-bgb aan met het gemeten gewicht. De herverwerker moet vervolgens akkoord geven op de ingevulde waarden op de e-bgb.

3.1 Tussenhandelaar

Als een tussenhandelaar besluit om de autowrakken af te voeren naar de shredder, gaat het process verder via de eerste stap: 1. Ontdoener.

4. Akkoord

De applicatie meldt bij het ADB dat de bon nu compleet is en dat zij hier ook akkoord op moeten geven. Na akkoord van alle betrokken partijen kunnen de waardes in de e-bgb niet meer aangepast worden.

4.1 ADB niet akkoord

Als het ADB niet akkoord gaat, doet ARN hier uitspraak over en voert ARN de uiteindelijke e-bgb door.

5. Claims

De gereed staande e-bgb’s met expliciete claim voor vergoeding moeten bij de ARN terecht komen voor verdere verwerking (claims).

Resultaat

De e-BGB applicatie heeft ervoor gezorgd dat ontdoeners en herverwerkers efficiënter te werk kunnen gaan en minder papierlast hebben. Het interne proces is gestroomlijnder en er is meer inzicht. Eind 2021 waren er 94 bij ARN aangesloten autodemontagebedrijven die actief gebruikmaakten van de e-bgb.

e-BGB

De informatie op de e-BGB versnelt het financiële proces en zorgt voor een afname in benodigde papieren formulieren.

e-BGB inzien in de e-BGB app van ARN

Eenvoudig e-BGB delen

Een e-BGB kan vlot gedeeld worden door het e-mailadres in te vullen.

Eenvoudig een e-BGB delen

Aanmaken e-BGB

Gemakkelijk e-BGB aanmaken met vooraf ingestelde informatie zoals adressen en voertuigen.

Snel een e-BGB kunnen aanmaken

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.