Over het iOS platform

iOS is een van de twee grote besturingssystemen voor smartphones. iOS heeft een geschat marktaandeel van 14-15%, in tegenstelling tot Android (80-85%). Samen beslaan ze dus bijna 100% van de markt. Maar wat houdt het platform in?

Ios App Ontwikkeling

Wat is iOS?

iOS is het besturingssysteem van Apple, dat voornamelijk ontwikkeld is voor het gebruik van smartphones en tablets, ook al kan het OS nu ook geïmplementeerd worden in onder andere smartwatches en smart TV's.

Zoals in de intro al genoemd is iOS het op één na populairste besturingssysteem van het moment. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de toch wat duurdere toestellen en het feit dat iOS echt alleen op Apple producten werkt en alle andere merken links laat liggen. Als app ontwikkelaar bouwen we inmiddels meer dan 12 jaar apps voor het iOS platform.

Geschiedenis van iOS

Het besturingssysteem werd voor het eerst getoond in 2007, een halfjaar voor de release van de eerste iPhone die in juni van dat jaar uitkwam. In die tijd droeg het nog niet de naam iOS maar was de software nog vernoemd naar MacOS, het besturingssysteem van Apple's computers. 

Niet veel later kondigde Steve Jobs aan een Software Development Kit (SDK) te ontwikkelen, waarmee ontwikkelaars zelf applicaties voor de software konden ontwikkelen. Hierna kreeg het besturingssysteem de naam iPhone OS, welke in 2010 veranderd werd naar iOS. 

Devices met iOS ondersteuning

Wil je een iOS app laten maken? Ga dan even bij jezelf na op welke toestellen de app voornamelijk komt te draaien. De ondersteuning voor iOS gaat meestel wel een aantal toestelversies terug in de tijd, maar blijft toch vrij beperkt tot iPhones, iPads en smartwatches.

Programmeertaal

Apple apps kunnen geprogrammeerd worden in de SDK van Apple zelf. Ze kunnen worden geschreven in Objective-C (voorheen gebruikten we C) en Swift (gebaseerd op Objective-C). 

Apple is in principe een gesloten platform. In theorie is het aanpassen van de onderliggende code legaal, ook al is dat niet makkelijk. De term jailbreaken doet wellicht een lampje branden. Hierbij wordt een programma gebruikt om de restricties van Apple te omzeilen. Dit is legaal, maar Apple maakt het je niet makkelijk. Ook het aanbieden van gejailbreakte apps in de App Store gaat buiten de licentievoorwaarden om en de garantie op je toestel vervalt, dus echt aan te raden is deze methode niet.