Over het Android platform

Android is een van de twee grootste platformen binnen de smartphone wereld. Volgens de laatste cijfers heeft Android 80-85% van de het globale marktaandeel te pakken (iOS 15%). Dit betekent dus een grote diversiteit aan merken en toestellen met veel potentiële gebruikers.

Over Android

Wat is Android?

Android is een besturingssysteem dat voornamelijk ontwikkeld is voor het gebruik van smartphones en tablets, ook al kan het OS nu ook geïmplementeerd worden in onder andere smartwatches en smart TV's.

Zoals in de intro al genoemd: Android is het populairste besturingssysteem op het moment. Dit komt onder andere door de vele verschillende merken die op Android werken zoals Samsung, LG en Huawei. 

Android is in principe een open source-platform. In theorie kan iedereen dus legaal de onderliggende code aanpassen en gebruiken, maar toch wordt Android vooral gezien als het besturingssysteem van Google omdat het bedrijf voornamelijk de aanpassingen en updates uitbrengt. De grote mate van aanpasbaarheid wordt gezien als een van de grootste oorzaken voor de populariteit van het OS. 

Geschiedenis van Android

Een aantal jaren voordat de smartphone als zodoende bestond en Apple nog niet eens in de kinderschoenen stond, waren Rich Milner, Nick Sears, Chris White en Andy Rubin al bezig met het ontwikkelen van Android. Hun motto bij de publieke release was om "slimmere mobiele devices te maken die zich bewuster zijn van locatie en voorkeuren van de gebruiker". Later voegden zij hier nog aan toe dat Android origineel bedoeld was om camera's beter te laten functioneren. 

Na de eerste release in 2003, waarbij de software nog in camera's geïmplementeerd zat, gingen de founding fathers hun idee pitchen bij verschillende bedrijven. Al in 2005 werd Android overgenomen door Google, met dezelfde groep ontwikkelaars om het platform verder uit te breiden. Hier is besloten om met Linux te gaan werken als basis voor het OS, waardoor Android gratis aangeboden kon worden aan telefoonproducenten. Na de overname van Google zijn er vele updates geweest en is uiteindelijk Android zo vormgegeven als hoe het er vandaag de dag uitziet. 

Android versies

Android updates kenmerken zich door de naam van zoetigheid die zij mee krijgen. Door de jaren heen zijn er al 8 verschillende versies gereleased, zoals Donut, JellyBean en Marshmallow. Allemaal hebben ze bijgedragen aan Android zoals het nu is.

Toekomst van Android

Android lijkt een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan. De originele bedenker Rubin heeft inmiddels zelf een smartphone ontwikkeld en de software zal waarschijnlijk verder uitgebreid worden naar TV's, horloges en andere smart devices. 

Zolang Apple niet met meer betaalbare iPhones op de markt komt, lijkt het erop dat Android door zal gaan met het domineren van de smartphone markt en dat Google de software de komende jaren alleen nog maar beter maakt. 

Soorten Android devices

Android OS draait op vele verschillende merken en devices. De belangrijkste merken voor Android zijn: 

 • Samsung
 • Huawei
 • OnePlus
 • LG
 • HTC
 • Google Pixel

Daarnaast kan Android geïnstalleerd worden op een aantal verschillende soorten devices:

 • Smartphones
 • Tablets
 • Smart TV's
 • Smartwatches
 • Auto's

Android programmeertools

Voor het programmeren van Android maken we gebruik van de Android software development kit (SDK) die door Google zelf beschikbaar is gesteld. Binnen deze omgeving heeft een app ontwikkelaar het volledige beheer rondom de app in de eigen handen, inclusief alle bijbehorende documentatie. Verrassend genoeg kan deze SDK nog niet op Android software zelf gebruikt worden, maar werkt dit wel binnen Linux, Mac OS X, Windows 7 en alle versies daarboven.

Vanaf 2015 is Android Studio in het leven geroepen als IDE (integrated business environment) door Google. Via deze studio kunnen we al onze apps op afstand programmeren, updaten en debuggen. Dit doen we aan de hand van de programmeertalen Java en Kotlin, die speciaal bedoeld zijn voor het ontwikkelen van Android apps.