Het bouwen van een app is vergelijkbaar met het bouwen van een huis

Het begint met een goed plan en een goed ontwerp. Het fundament moet doordacht zijn opgebouwd en voorbereid op wat komen gaat. Een nieuw kleurtje aan de muur is geen probleem, maar achteraf een kelder onder een huis maken is wel een uitdaging.

Wolkenkrabbers en bouwwerkzaamheden

Het ontwerp is leidend

Aan de hand van het opgeleverde ontwerp tijdens de ontwerpfase kan een begin worden gemaakt met de bouw van de apps. Zie het als een architect die de tekeningen voor een huis voltooid heeft en overgaat tot realisatie. Een app laten maken gebeurt nooit zomaar: hier gaat veel voorbereidend werk aan vooraf.

Ieder platform (Android, iOS) heeft andere gebruikers met andere verwachtingen. Om deze reden wordt de achterliggende code van de apps per platform opgezet en geoptimaliseerd, zodat de eindgebruiker altijd de beste gebruikerservaring heeft, onafhankelijk van device en platform.

Bouwfase in vogelvlucht

Het technisch plan uit de ontwerpfase dient als blauwdruk voor de app ontwikkelaar. De reeds opgeleverde UI/UX wordt werkend gemaakt. Dit doen wij met standaardcomponenten waar het kan en met maatwerk waar dat nodig is.

Om de week wordt de technische voortgang getoetst. De opdrachtgever ontvangt tijdens deze fase filmpjes waarin werkende componenten worden getoond. Zo kan er in een vroeg stadium feedback gegeven worden en bijgestuurd worden. De UI/UX en het technisch plan zijn belangrijke steunpilaren tijdens de bouw, maar minstens net zo belangrijk is goede communicatie en kritische feedback.

Wanneer de technische scope voltooid is, testen we bij Webuildapps onder andere op performance, intuïtief gebruik, of de werking overeen komt met de gemaakte afspraken en of de app op verschillende apparaten juist functioneert.

Resultaat en vervolg

Het resultaat van de bouwfase is:

  • Een voltooide app die gepubliceerd kan worden in de Apple App Store en Google Play Store
  • Een backlog van keuzes die gemaakt kunnen worden voor eventuele updates

Net als bij een auto of een wasmachine moet de software nu goed blijven presteren. Om ervoor te zorgen dat de software op het beoogde niveau blijft werken en problemen tijdig worden opgelost, kunnen er afspraken worden gemaakt over de laatste fase: service.