PIM (Product Informatie Management)

Met een Product Information Management (PIM) systeem kunnen medewerkers binnen één platform, op een efficiënte manier alle productinformatie beheren. Denk hierbij aan productomschrijving, specificaties als kleuren, afmetingen maar ook afbeeldingen, instructievideo’s en handleidingen. Vaak worden er verschillende rollen toegewezen aan bepaalde onderdelen binnen het PIM systeem zodat de marketingafdeling alleen de marketing gerelateerde zaken kan beheren en inkoop de inkoopinformatie. 

Meet in the middlle; koppeling met ERP, producenten of afnemers

Een PIM is de core qua productinformatie. Vaak wordt informatie direct van producenten ingeladen zodat de organisatie deze informatie verder kan verrijken. Vanuit het PIM systeem wordt vaak ook het ERP systeem gevoed met alle relevante data, komt de productinformatie juist in de webshopt te staan. Ook kan het PIM systeem groothandelaren en andere afnemers helpen bij het aanbieden van volledige en consistente product informatie aan klanten in bijvoorbeeld een webshop of catalogus.

Waarom een PIM implementeren?

Een Product Information Management (PIM) systeem is met name waardevol voor organisaties die een groot assortiment met producten verkoopt. Productinformatie wordt vaak verspreid opgeslagen in verschillende systemen of soorten bestanden en verspreid over meerdere locaties. Deze versnippering maakt het gebruik van de data omslachtig voor de organisatie en medewerkers bewerkelijk.

Inzet van een Product Information Management systeem levert de volgende voordelen op:

  • Alle data wordt consistent opgeslagen;
  • De data hoeft nog maar één keer ingevoerd te worden;
  • Er ontstaat structuur in de productdata binnen je organisatie;
  • Je hoeft niet meer te zoeken naar data; alles staat in één systeem;
  • Alle productdata is voor alle externe kanalen beschikbaar via een workflow.

Een goed voorbeeld van een flexibel PIM systeem is Perfion. In combinatie met PIM Connect ontstaat dan een krachtige combinatie om product informatie te delen.