Best practice: zo creëer je een succesvolle app

​Apps: voor veel mensen – meer wel dan niet – maken deze handige programmaatjes onderdeel uit van het dagelijks leven. Er valt een duidelijk onderscheid te maken tussen de toepassing van apps. En deze toepassing bepaalt voor een groot deel het succes.

4 minuten - Gepubliceerd door Webuildapps HQ op 19 september 2015

Webuildapps App Met Toegevoegde Waarde

Succesvolle app in 2020

In dit uitgebreide artikel van februari 2020 gaan we dieper in op hoe je een succesvolle app laat maken en wat daarbij de kosten zijn.

Sommige apps zijn vooral handig voor privégebruik, zoals bijvoorbeeld de BewustZwanger app die (aankomende) ouders helpt met alle zaken rondom de zwangerschap en pasgeboren baby. Anderen zijn juist van toegevoegde waarde op de werkvloer. Bijvoorbeeld de Tracebuzz app, die gebruikers inzicht geeft in alle berichten die online over hun merk of bedrijf worden verspreid. Wat de toepassing ook is, de toegevoegde waarde en het succes van apps zijn afhankelijk van een aantal factoren. Webuildapps zet deze voor je op een rij.

Vier kenmerken van een succesvolle app

Er bestaan legio aan apps. Sommige apps worden breed gedragen en veel gebruikt. Andere apps mogen daarentegen niet van hetzelfde succes genieten. Waar ligt dit nu aan? De oorzaak is terug te voeren naar de vier kenmerken van een succesvolle app. Deze app is namelijk:

 • Duidelijk van toegevoegde waarde (gemak, genot of gewin);
 • De beste toepassing voor een bepaalde taak binnen de doelgroep;
 • Goed onderhouden met een focus op continue verbetering en doorontwikkeling van de core functionaliteit;
 • Te herkennen aan een sterke samenhang tussen de strategie, het ontwerp, de dienstverlening, de app en alle relevante processen.

Zo is een app van toegevoegde waarde

Het succes van een app hangt dus grotendeels af van de toegevoegde waarde. Wat heeft jullie doelgroep nodig in het zakelijk of privéleven? En hoe kun je zorgen dat een app hen daarin goed ondersteunt? Een aantal voorbeelden met oog op de ondersteunende kracht van apps zijn:

 • Overzicht van belangrijke informatie. In het geval van een hypotheek of lening bijvoorbeeld inzicht in stortingen of prognoses rondom aflossingen;
 • Vereenvoudiging van korte, veelvoorkomende acties. Denk aan mobiel bankieren, een taxi bestellen of vertrektijden van de bus en/of trein bekijken maar ook van (eenvoudige) repetitieve acties, zoals het snel bestellen bij een groothandel (bijvoorbeeld een x aantal dozen wijn);
 • Laagdrempeligheid van (openbare) informatie. Bijvoorbeeld in de vorm van eenvoudige nieuwstoegang, gecentraliseerde social media en versimpeld naslagwerk;
 • Makkelijke creatie van nieuwe output. Denk aan het maken en bewerken van foto’s;
 • Internet of things toegankelijker maken. Bijvoorbeeld door de temperatuur, tv, radio en het licht op afstand via de app te bedienen;
 • Onafhankelijk van plaats en tijd een situatie monitoren door snel camerabeelden te kunnen raadplegen via een live stream;
 • Snelle en toegankelijke ontspanning, dankzij de vele games die makkelijk te gebruiken zijn.

De twee p’s: procesoptimalisatie en plezier

Het doel van een app is doorgaans terug te voeren tot de twee p’s: procesoptimalisatie en plezier. Uiteraard is procesoptimalisatie vooral van kracht binnen een bedrijf. Kan een app jullie proces beter stroomlijnen en efficiënter maken? Om dit in kaart te brengen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Worden jullie klanten of medewerkers belast met veel papierwerk, wat later weer wordt overgetypt? Gebruiken jullie bijvoorbeeld doordruk-bestelformulieren en fysieke urenregistraties of andere handmatige data entry?
 • Merk je dat klanten vaak bellen met vragen over orderstatus, leveringen, voorraad etc.?
 • Raadplegen accountmanagers en vertegenwoordigers telefonisch vaak specifieke (klant)informatie en belasten zij zo (onnodig) de interne organisatie?
 • Komen bestellingen (herhaaldelijk) binnen via telefoon, e-mail of fax?
 • Zijn prijzen regelmatig onderhevig aan veranderingen, waardoor jullie weer een nieuwe prijslijst moeten maken?
 • Hebben jullie klanten behoefte aan een laagdrempelige en toegankelijke klantenservice waar zij hun vragen kunnen stellen?

Wanneer je op één of meerdere van bovenstaande vragen bevestigend kunt antwoorden, dan is er goed nieuws! Ja, jullie bedrijf kan tijd, geld en frustraties besparen door op de juiste manier een app in te zetten. Zo leidt een app niet alleen tot procesoptimalisatie, maar ook tot plezier. Overigens zijn er ook andere manieren om met een app plezier te verwezenlijken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Inzet van beacons op locaties met veel interessante objecten, zoals musea, tentoonstellingen en pretparken. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen digitale paaseieren zoeken of een virtuele speurtocht doorlopen;

Games, in de breedste zin van het woord. Sommige games zijn kortstondig lucratief, andere games zijn al jaren een groot succes. Denk aan Candy Crush, Ruzzle, Wordfeud en Angry Birds.

Wat levert een app mij op?

Een app levert niets op, tenzij je ervoor zorgt dat deze een duidelijk doel nastreeft waar jullie doelgroep behoefte aan heeft. Wanneer je erop toeziet dat er een sterke samenhang is tussen de strategie, het ontwerp, de dienstverlening, alle relevante processen en de app zelf, dan betekent dit:

 • Kostenbesparing dankzij afname van ad hoc vragen, die werkzaamheden verstoren. Ook dankzij de reductie van benodigd personeel op de klantenservice;
 • Innovatief imago, omdat ook jullie bedrijf op vernieuwende wijze op de behoeftes van de doelgroep inspeelt;
 • Verhoogde klanttevredenheid, omdat klanten sneller en makkelijker hun zaken kunnen regelen zonder te hoeven bellen of e-mailen;
 • Effectief verdienmodel, dankzij de mogelijkheden om inkomsten te genereren uit diensten, sales, advertenties etc.;
 • Dataverzameling voor big data om efficiënter op klantbehoeftes in te spelen, wat een positief effect heeft op jullie inkomsten;
 • Lucratieve inkomsten vanuit games, die bij succes vaak gepaard gaan met een hype en een groot draagvlak.

Ben jij van plan een app te laten ontwikkelen? Webuildapps voorziet je graag van advies, zodat je een vliegende start kunt maken. Neem contact met ons op voor meer informatie en om kennis te maken of vraag direct een offerte aan.