Welke gegevens moet ik aanleveren voor een gerichtere app offerte?

 • vrijdag 27 oktober 2017, geschreven door Terence Punt

Een zo dicht mogelijke benadering van kosten en looptijd: dat wil je als je een offerte aanvraagt bij een app ontwikkelaar. Hoe minder concreet de informatie die jij aanlevert, hoe minder nauwkeurig de offerte zal zijn. In dit blog zullen we inzoomen welke informatie je moet aanleveren om tot een goede offerte te komen.

Duidelijke vraag

Het belangrijkste voor een app ontwikkelaar is dat hij een duidelijk beeld kan vormen van wat er van hem verwacht wordt gedurende een project. Alleen zo kan hij vervolgens een goede indicatie maken van de te verwachten projectkosten. We geven je eerst twee voorbeelden van algemene vragen waar zonder verdere specificatie geen duidelijk antwoord op te geven is:

 • Wat kost een app?
 • Hoelang duurt het om een app te ontwikkelen?

Maar wat moet je dan wel aanleveren? Met de volgende informatie wordt het al een stuk makkelijker voor een ontwikkelaar om hier een inschatting voor te maken.

Scope

Doel en doelgroep

Hier stel je vast welk doel de app heeft en welke doelgroep je daarmee wilt bereiken. Doelen kunnen zijn:

 • Optimalisatie interne processen (doelgroep: personeel)
 • Verbeteren klanttevredenheid (doelgroep: klanten)
 • Informeren bezoekers open dag (doelgroep: bezoekers open dag)

Veel organisaties kennen hun doelgroep(en) door en door en weten dan ook als geen ander wat de behoefte is van deze groep(en). Probeer je een nieuwe markt aan te boren of heb je nog geen duidelijk beeld van de doelgroep? Probeer je dan eens voor te stellen hoe jouw gemiddelde klant er in levende lijve uitziet. Hiervoor gebruik je onder andere de volgende criteria: 

 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Woonplaats
 • Opleidingsniveau
 • Beroep

Ook geef je antwoord op de volgende vragen: 

 • Wat zijn de behoeftes van mijn doelgroep? 
 • Welk probleem lost deze app op voor mijn doelgroep? 
 • Is mijn eindgebruiker een onderneming of consument? 

Zodra je antwoord hebt op deze (en wellicht nog meer) vragen, weet je welke toegevoegde waarde jouw app kan hebben binnen de gestelde doelgroep. Bij het kiezen van een doelgroep moet je er rekening mee houden dat de groep potentiële gebruikers groot genoeg is. Je wilt immers dat jouw app zoveel mogelijk gebruikt gaat worden voor het doel dat jij voor ogen hebt met de app. 

Functionaliteiten

Hier beschrijf je welke functionaliteiten de app moet krijgen. Iedere extra functionaliteit brengt kosten met zich mee, de ene meer dan de andere. Dit komt doordat sommige functionaliteiten meer voeten in de aarde hebben om te ontwikkelen dan andere. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: 

 • Inlogscherm
 • Koppeling social media 
 • Optie voor favorieten selecteren
 • Plattegrond 
 • Zoekfunctie 
 • Pushnotificaties versturen
 • Koppeling met Analytics

ieder scherm moet werkend gemaakt worden

(Ieder scherm moet functioneel gemaakt worden) 

De lijst met opties is hiermee nog lang niet af. Het belangrijkste is dat je weet waarom je welke functionaliteiten nodig hebt in de app. Je wilt het tenslotte zo eenvoudig mogelijk houden voor de gebruiker. Ook de aangescherpte privacywetgeving speelt hier een rol in. Kort gezegd mogen apps vanaf 25 mei 2018 alleen nog informatie gebruiken die daadwerkelijk nodig is om de app goed te laten functioneren. 

Backend

De backend is de omgeving die de app draaiende houdt op de achtergrond. Voor een ontwikkelaar is het belangrijk om te weten of hier al een omgeving voor is, met andere woorden: heeft het bedrijf een bestaand systeem waaraan de app gekoppeld kan worden? 

Indien de gehele backend nog ontwikkeld moet worden zal dit als vanzelfsprekend ook extra kosten met zich meebrengen. 

Overige gegevens 

Hier vul je de randvoorwaarden in waarvan jij vindt dat ze onmisbaar zijn voor het succes van het project. Bijvoorbeeld het opnemen van de huisstijl of het aanleveren van bepaalde schermen die je graag terug wilt zien in de app, maar ook de platformen waarvoor je de app graag ontwikkeld wilt hebben. 

Ook het aanleveren van contactgegevens valt hieronder. Bespreek vooraf wie het aanspreekpunt (de projectleider) binnen jullie organisatie wordt. Bij voorkeur is dit diegene binnen het bedrijf met de meeste IT-kennis, dit is echter niet noodzakelijk. 

Budgetrichting

Bij het aangeven van de budgetrichting geef je aan welk budget er beschikbaar is, of welk budget jij maximaal wilt uitgeven. Denk hierbij aan aanduidingen als €5k-€10k, €50k-€100k of max. €75.000. Binnen deze kaders kan de ontwikkelaar vervolgens gaan rekenen en besluiten of de gekozen budgetrichting goed aansluit bij de scope. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de scope veel te breed is, of juist veel te smal, waardoor het budget te hoog of te laag ingeschat wordt.

Ook interessant om te lezen

webuildapps blog 2018 01 value pic 1d5osxi896x504 2

KPI uitgelicht: waarde van de customer lifetime value

 • vrijdag 21 oktober 2016

De customer  lifetime value van een gebruiker of klant wordt gezien als een van de de meest belangrijke KPI's  als het gaat om het exploiteren van een app. Niet alleen wordt deze gezien als een …

webuildapps blog 2017 01 1484316217 hr software supermarkt

Betrokken medewerkers via HR app voor supermarktketens

 • vrijdag 13 januari 2017

Supermarkten in Nederland kunnen op HR gebied nog behoorlijke stappen doormaken. Supermarkten investeren volop in klantvriendelijkheid en optimale doorlooptijden. Het zou goed zijn als de supermarkte…

webuildapps blog 2016 05 app store review process apple webuildapps

App Review proces bij Apple sneller dan ooit

 • zondag 15 mei 2016

Het App Review proces bij Apple is voor ons een grote blackbox waarvan wij alleen maar kunnen gissen hoe de interne mechanieken werken. Maar dat het proces nu sneller draait dan ooit te voren is - …

ZOEK JE EEN PROFESSIONELE APP BOUWER MET VERSTAND VAN TECHNIEK ÉN BUSINESS?

Wij luisteren naar jouw verhaal en samen gaan we aan de slag om waarde te creëeren voor jouw business. Vanaf de eerste gedachte tot ver voorbij de realisatie. Neem contact op voor een kennismaking of vraag direct een offerte aan!