Wat kost een app?

  • vrijdag 22 februari 2019, geschreven door Julian de Lange

Wat kost het om een app te laten ontwikkelen en waar moet je rekening mee houden? De kosten en aandachtspunten bij de ontwikkeling van een native app op een rijtje.

Kosten app laten ontwikkelen

  • Native: specifiek voor Android en iOS ontwikkeld. Dit betekent een app van hoge kwaliteit met goede onderhoudbaarheid
  • Een volledig traject kost al snel € 25.000. Dan heb je een app voor zowel Android als iOS
  • Afhankelijk van functionaliteit, complexiteit, platform en jouw wensen
  • Afhankelijk van wie het doet. Een freelancer is vaak goedkoper dan een specialist
  • Het brein van de app, het backend, neemt vaak 1 à 2 weken in beslag
  • Vergeet niet de kosten voor overleg, design, finetunen, publicatie, updates, marketing en onderhoud

Jongen voor het Colosseum in Rome


Rome is niet op één dag gebouwd

Apps zijn de toekomst, dus het is geen verrassing dat jij meer wil weten over het laten ontwikkelen van een app. De kosten zijn variabel en iedere ontwikkelaar heeft zo zijn eigen inzicht. Hoe hangen ze een prijskaartje aan jouw project? Het is belangrijk dat jij weet welke oplossing voor jou de beste is, en wat jij nou precies nodig hebt. Genoeg gepraat, laten we kijken naar de praktijk!

Vast onderdeel van elk project is een gedegen begin. Een goed begin is het halve werk, en dat gaat ook op bij het laten maken van een app. Tijdens een kick-off zorgen we ervoor dat we samen op één lijn komen. Vervolgens creëren we een intuïtief, gebruiksvriendelijk ontwerp. Meestal zit er dan al 30 tot 40 uur in het project.

Zodra jij tevreden bent met het design beginnen wij met de ontwikkeling van Android en iOS. Hier gaat de meeste tijd in zitten: bij de meeste van onze projecten zit er al snel meer dan 100 uur per platform in. Na de ontwikkelfase volgt het testen en finetunen, zodat jij en de gebruikers van jouw app helemaal tevreden zijn. Dat duurt meestal een dag of twee, dus 16 uur. Ondertussen zitten we op zo'n 250 uur.


Hersenen en overige zaken

Een app heeft een brein nodig. In technische termen spreken we dan over het backend en één of meerdere API's. Deze systemen werken achter de schermen en zorgen ervoor dat de functionaliteit ook daadwerkelijk doet wat je verwacht. Dit proces neemt al gauw een week of twee in beslag. Voor onze rekensom gaan we uit van 40 uur. Voilà, alle punten staan op de i: tijd om jouw app in de Google en Apple stores te publiceren. Dit duurt nooit zo lang, maar pas op. Je moet deelnemen aan het Apple Developer Program (€ 99,- per jaar) en het Android Developer Program ($25,- eenmalig).

Tenslotte zijn er kosten voor het draaiend houden van het backend en zal er soms onderhoud aan de app nodig zijn. Dit kan je afdekken door een onderhoudsafspraak met de ontwikkelaar te maken. Deze kosten zijn verre van astronomisch, maar je komt ze wel tegen. Je kan ook afspraken maken over doorontwikkeling, zodat je app goed met de nieuwste ontwikkelingen meegaat. Alles bij elkaar komen we uit op zo'n 300 uur, waarmee we een app ontwikkeld hebben waar we allebei tevreden over zijn.


Man schrijft in notitieboekje


Rijtjeshuis of villa met zwembad?

Mensen schrikken vaak als ze te weten komen wat voor prijskaartje er hangt aan het laten ontwikkelen van een app. Met het plaatje wat wij geschetst hebben, zo'n 300 uur, kom je met ons uurtarief van € 90,- per uur uit op een prijskaartje van € 27.000. Daar komen dan nog de overige kosten en BTW bij. Jouw idee laten ontwikkelen door experts is een forse investering, en dat is waar veel projecten sneuvelen. Pas ook op met het kiezen van de goedkoopste optie. Op papier is een lagere prijs aantrekkelijker, maar de aanbieding met de laagste prijs heeft niet per se de beste uitvoering.

Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Een analogie die al jaren bij ons gebruikt wordt is dat het ontwikkelen van een app lijkt op het bouwen van een huis. Klinkt misschien gek, maar luister: je kan een mooi huis laten bouwen voor € 200.000, maar je kan ook een villa met zwembad laten bouwen voor € 2.000.000. Bij apps gaat hetzelfde principe op: hoe meer complexiteit en luxe, hoe hoger de prijs. MVPs kosten bij ons al snel € 20.000. Kortom: een app laten ontwikkelen is duur, dus denk goed na over je budget. Benieuwd naar de kosten van apps als WhatsApp, Uber, en Instagram? Kijk eens naar dit artikel.


App laten ontwikkelen?

De kans dat jouw idee een success wordt is groter bij een goed uitgedachte business case. Waarom wil je een app laten ontwikkelen voor jouw bedrijf, wat is de waarde? Hoe dan ook: zorg ervoor dat je idee meteen juist uitgevoerd wordt. Bouw het in één keer goed. Jouw tijd en geld is belangrijk, en die van specialisten ook. Wil je een native app laten ontwikkelen of bijvoorbeeld een web app? Wij ontwikkelen vooral native apps, maar er zijn meer mogelijkheden. Meer weten over deze mogelijkheden? Klik hier.

Vraag jij je nu af wat de ontwikkeling van jouw project of app zou kosten? Kom dan eens kennismaken, of stuur een mail met jouw wensen. Wij kunnen je, als ervaren app ontwikkelaar, helpen bij jouw vraagstuk en vragen stellen waar je zelf misschien niet aan denkt. Een succes maken van jouw app begint bij een goed plan en goed advies. Een eerste gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets. :) Je kan ook een app offerte aanvragen.

Ook interessant om te lezen

webuildapps blog 2017 02 open door

App koppelen met bestaande systemen

  • donderdag 9 februari 2017

Het tijdperk van apps ontwikkelen 'omdat het kan' is wel zo'n beetje voorbij. Ondernemingen willen graag apps die nut hebben en waarde toevoegen aan de dagelijkse processen. Het integreren van apps …

webuildapps blog 2016 04 cjib boete app webuildapps april 2016

Bekijk realtime jouw snelheidsboetes mét flitsfoto*

  • vrijdag 1 april 2016

Hoe gaaf zou het zijn als je realtime inzicht krijgt in de snelheidsovertredingen die je maakt op de Nederlandse wegen? Of nog mooier, direct een melding ontvangen als je geflitst bent door een …

webuildapps blog 2019 05 1558085871 fas khan 1591759 unsplash

Daadkracht van digitale zorg

  • maandag 1 juli 2019

Een blik op digitalisering binnen de gezondheidszorg, van smartphones en sensoren tot eetbare microchips. Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit. Denk jij mee over jouw gezondheid en de toekomst? …

ZOEK JE EEN PROFESSIONELE APP BOUWER MET VERSTAND VAN TECHNIEK ÉN BUSINESS?

Wij luisteren naar jouw verhaal en samen gaan we aan de slag om waarde te creëeren voor jouw business. Vanaf de eerste gedachte tot ver voorbij de realisatie. Neem contact op voor een kennismaking of vraag direct een offerte aan!