User experience: kruip in de huid van de gebruiker

User experience kan je app maken of breken. Het succes van een app valt of staat met de tevredenheid van de gebruikers. Hoe zorg je voor een goede gebruikservaring is en waarom is dat zo belangrijk? 

8 minuten - Gepubliceerd door Webuildapps HQ op 1 november 2016

App laten bouwen

Waarom is user experience belangrijk?

In een wereld waar de technologie zichzelf inhaalt en iedereen - van jong tot oud - steeds mobieler wordt, wordt het ook moeilijker om jezelf te onderscheiden. Kwaliteit en performance worden¬†steeds vaker verkozen boven merktrouw. Het cre√ęren van een optimale UX is de sleutel tot het succes van een (nieuwe) app.

Om het belang van UX te verduidelijken, hebben we een vijftal factoren uitgelicht:

1. Loyale gebruikers

We hebben allemaal wel eens ervaren hoe het is om een app te installeren die vol blijkt te zitten met fouten, ingewikkelde constructies, frustrerende interacties en onverwachts gedrag. Gebruikers hebben vandaag de dag geen hoge tolerantie voor slecht ontwikkelde apps en niets jaagt ze sneller weg dan een slechte eerste indruk.

Heb je echter goed nagedacht over jouw UX en is het je gelukt om de app zo in te richten dat gebruikers tevreden zijn, geeft dat reden tot hergebruik. Een win-winsituatie: een reden geven om vaker gebruik te maken van de app door waarde toe te voegen voor de gebruiker.

Meerdere mensen die een smartphone gebruiken

2. Lagere servicekosten

Je kunt een hoop geld besparen op aanvullende services door het gebruik van een app. Klanten willen 24/7 in contact staan met jouw onderneming, ongeacht waar jij bent of waar zij zijn. Integreer jij belangrijke telefoonnummers waardoor je klant in één keer met de goede persoon in contact komt? Of kies je juist voor een livechat functie om direct al je klanten van dienst te zijn? Misschien combineer je deze wel. Hoe dan ook: de juiste persoon is altijd bereikbaar voor de klant en er is minder personeel nodig om deze klant van dienst te zijn. 

3. Hogere klanttevredenheid

Klanttevredenheid is één van de drijfveren voor een succesvolle onderneming. Het succes wordt vaak gemeten aan de hand van het aantal tevreden klanten: hoe beter de ervaring, hoe tevredener je klanten zijn - en andersom -. Hetzelfde geldt voor applicaties.

Als gebruikers een app niet leuk vinden of niet gebruiken, is het waarschijnlijk dat de verwachtingen niet voldoen aan de waarde die de app daadwerkelijk levert voor de gebruiker. Maak je een app die niet goed werkt en frustreert of irriteert, is de kans vanzelfsprekend groot dat deze slechte reviews krijgt, minder wordt gedownload en verwijderd wordt door de gebruikers.

Sterker nog: slechte UX is de voornaamste reden dat gebruikers een app verwijderen. Maar waar ligt dat dan aan? Oorzaken kunnen zijn:

  • Veel batterijgebruik;
  • Langzame reactietijd;
  • Teveel advertenties;
  • Onduidelijke indeling;
  • Slecht design.

Probeer deze oorzaken op tijd te ontdekken en te verbeteren. Ook hier is het belangrijk om goed naar de gebruiker te luisteren: bekijk je appstore recensies, neem kritiek serieus en werk hieraan. Een goede manier om kinderziektes zoveel mogelijk uit te bannen is door eerst een beta-versie van de app op de markt te brengen. Een select groepje eerste gebruikers komt vervolgens met waardevolle feedback voor het verbeteren van jouw app, nog voor je deze aan het grote publiek toont. 

4. Stijging van de verkopen

Een goed ontwikkelde app zal meer interactie met de gebruiker hebben dan een app die niet logisch in elkaar zit. Slaag je erin om gebruikers aan te trekken en vervolgens ook nog te behouden, is het waarschijnlijk dat zij meer gaan afnemen en een positieve recensie voor je achter laten in de appstores. Deze laatste wordt steeds belangrijker: veel positieve recensies staat over het algemeen gelijk aan een goede app. Tot slot zijn tevreden consumenten eerder geneigd om mond-tot-mondreclame te maken bij vrienden en familie als zij een kwalitatief goede app hebben gevonden. Een app waarvan zij vinden dat deze waarde toevoegt aan hun leven.

Kijk daarom vanaf de conceptfase door de ogen van de eindgebruiker om onnodige bug fixes en onderhoud te voorkomen; zorg voor een goede UX om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. 

5. Concurrentievoordeel

Last but not least: concurrentievoordeel. Het wiel is al meerdere keren uitgevonden, de concurrentie is overal om ons heen en de appstores zijn overspoeld met applicaties. Het is daarom belangrijk dat je jezelf differentieert van al die anderen. Maar jouw app eruit laten springen lijkt makkelijker dan het is.

Ondanks dat er een hoop trucjes zijn om je app op te laten vallen, doe je er goed aan de gebruikers vanaf het begin bij het ontwikkelproces betrekken om de app tot een succes te maken. Gebruiksvriendelijkheid gaat voor alles en gebruikers worden nou eenmaal aangetrokken tot apps die hen leveren wat zij willen.

Tips voor het cre√ęren van een goede user experience

De rode draad door deze vijf punten is duidelijk: de eindgebruiker moet centraal staan om een optimale UX te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? 

1. Fieldresearch 

Fieldresearch is uitermate belangrijk voor een goede UX. Zorg dat je je huiswerk goed gedaan hebt voordat je aan de ontwikkeling begint. Hieruit komen een hoop waardevolle insights voort en je bespaart ook nog eens op kosten en frustraties achteraf. 

Wat je allemaal uit moet zoeken? Er zijn veel verschillende elementen waarop een app beoordeeld kan worden. Kies zelf welke jij het beste bij jouw app vindt passen. Goed onderzoek is belangrijk, maar teveel is nooit goed. Drie belangrijke vragen die wij in ieder geval altijd zouden stellen:

  • Is er √ľberhaupt vraag naar mijn idee voor een app?
  • Is de markt groot genoeg om rendabel te zijn?
  • Bestaat het idee al?

Interactie met echte gebruikers is wat ons betreft belangrijker dan alle casestudies die er zijn geweest naar dit onderwerp. Natuurlijk zijn deze onderzoeken belangrijk en kunnen ze je een leidraad geven voor het indelen van de app, maar echte gebruikers zullen je altijd waardevollere informatie geven. De makkelijkste weg is om een concept of beta-versie voor te leggen aan vrienden en familie, maar houd er rekening mee dat deze niet altijd objectief zullen zijn. Het is dus beter om gewoon de straat op te gaan en aan random voorbijgangers te vragen wat hun mening is.

Wil je het gesprek liever vermijden of wil je extra informatie, probeer dan eens een tool als Validately, die speciaal ontwikkeld is om de UX te testen en aan te geven waar de verbeterpunten zitten.

2. De gebruiker heeft niet altijd gelijk

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat nummer twee in ons lijstje met tips in strijd is met wat eerder genoemd is, namelijk het belang van luisteren naar je gebruikers.

Maar: niet elke gebruiker levert even waardevolle feedback. Je kunt niet altijd alles voor iedereen goed doen en je doet er dan ook goed aan naar het grotere plaatje in de recensies kijken. Komen één, twee of misschien wel meerdere onderwerpen met enige regelmaat terug? Dan weet je dat er werk aan de winkel is. 

Neem de tijd voor het helder krijgen van de feedback. Filter onzinnige of irrelevante feedback, zodat je alleen informatie overhoudt waar je ook daadwerkelijk iets mee kunt. Teveel feedback verwerken resulteert vaak in het verlies van de focus, waardoor je ook weer gebruikers verliest. Daarnaast is het natuurlijk gewoon zonde om tijd en geld te besteden aan overbodige functies die vervolgens toch niet gebruikt worden.

3. Wees nooit tevreden

De kans is groot dat je vast komt te zitten of ontevreden bent over de flow door de app heen of een bepaald design binnen de app. Het is wel goed, doet wat het moet doen, maar is het écht alles wat je kunt doen voor je gebruikers? Ben je er zelf tevreden mee? Heb je het volledig getest? Laat tijd je creatieve proces nooit in de weg zitten. 

Laat de UX nooit naar de achtergrond verdwijnen, ook zo raak je de focus kwijt. Gebruikerservaring, goed design en een gewild product gaan altijd hand in hand met de technologie die¬†vandaag de dag voor handen is. Geef jezelf dus genoeg tijd om te experimenteren met verschillende idee√ęn en designs, exploreer alle hoeken die er zijn.¬†

Wees ook niet bang om het over en over te proberen, net zolang totdat jij tevreden bent met de app en deze zijn waarde heeft bewezen via tests of zelfs in de praktijk.

4. Behoud je focus

Overeenkomstig met tip twee, luister niet naar elke individuele gebruiker maar kijk in plaats daarvan naar het grote plaatje. Het is erg makkelijk om de focus te verliezen, voor je het weet vliegen de weken voorbij en ben jij alleen maar bezig het hoofd boven water te houden door iedereen van dienst te zijn. Vergeet daarnaast niet de dagelijkse werkzaamheden.

Houd de woorden waarde en tijdsbesparend altijd in je achterhoofd tijdens het ontwikkelproces. Ga bij elke nieuwe feature na: levert dit waarde op voor de gebruiker? Bespaart het hen tijd? Wat je uiteindelijk wilt is een app die de meeste waarde biedt en de minste onzuiverheden heeft.

'Zonder een geweldig en waardevol product is er niets te vermarkten of te verkopen.'

5. Gebruik je gezonde verstand

Het ontwikkelen van een goede UX is absoluut niet makkelijk en erg tijdrovend. Er is geen vast schema om een goede UX in elkaar te zetten. De ene app heeft genoeg aan enkele wireframes en gebruikersgegevens, waar je in de ontwikkeling van andere apps steeds bezig bent met testen, persona's cre√ęren, interviews afnemen en een goede strategie bedenken. Het is belangrijk dat je gefocust blijft en je dagelijkse taken prioriteert.

Neem genoeg pauzes, loop even weg, lees een boek of ga een wandeling maken. Wat het ook is, denk af en toe even ergens anders aan om te voorkomen dat je blind raakt voor je eigen werk. Zo geef je ook je hersenen de kans om je huidige designs te evalueren en misschien zelfs wel ter plekke met verbeteringen te komen.

Onthoud: de echte wereld is veel inspirerender en spontaner dan de virtuele wereld.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op of vraag een offerte aan.