App laten maken: Native, hybride of webapp?

Jouw onderneming overweegt een app te laten ontwikkelen. De grote vraag is nu: welke techniek past het beste bij jullie onderneming en concept? De keuze uit native, hybride of webapp is een lastige, omdat zij elk zo hun voor- en nadelen hebben. Webuildapps zet deze voor je op een rijtje en helpt je op weg in het maken van je keuze.

3 minuten - Gepubliceerd door Webuildapps HQ op 22 september 2016

Native Vs Hybrid Webapp Webuildapps

Native app

Een native app is een applicatie die speciaal ontwikkeld wordt voor één specifiek platform. Dit komt doordat elk platform zijn eigen ontwikkeltools en ontwikkeltaal heeft. Omdat Android en iOS samen goed zijn voor 97% van de consumentenmarkt met een smartphone, doe je er goed aan om de app in ieder geval voor deze twee platformen te laten maken.

Het grote voordeel van een native app laten ontwikkelen is dat ze een goede performance hebben en automatisch worden bijgewerkt. Ook als het besturingssysteem van het desbetreffende platform een update krijgt. Voor de eindgebruiker is een app die goed werkt natuurlijk van essentieel belang, anders zullen zij snel stoppen met het gebruiken van de app. Native apps hebben qua gebruikservaring dus het beste resultaat. Zij kunnen offline gebruikt worden en hebben een hogere snelheid op het device van de gebruiker. En had ik al verteld dat je vrij gemakkelijk inzicht kunt krijgen in gebruik(er)sgegevens? Hiermee kun je jouw business verder uitbreiden.

Maar wat zijn dan de nadelen aan het ontwikkelen van een native app? Het grootste nadeel is het kostenplaatje. Omdat je de app (waarschijnlijk) voor in ieder geval twee platformen laat ontwikkelen, betaal je dus ook aanzienlijk meer in vergelijking met hybride- of webapps. Daarnaast heb je nog te maken met goedkeuring van de appstores, hierover later meer.

Webapp

De webapp is een app die geopend wordt via een internetbrowser. Als je de app dan ook nog responsive maakt, kan deze onafhankelijk van het apparaat van de gebruiker openen. De webapp converteert de nadelen van de native app naar voordelen. Zo heb je niet te maken met het gebruik van de appstores, kan een webapp in één keer voor alle platformen, devices en browsers worden gemaakt en hoeven updates niet apart gedownload te worden. Hierdoor liggen de kosten van het laten maken van een webapp aanzienlijk lager.

Maar ook het laten ontwikkelen van een webapp brengt nadelen met zich mee. Zo kun je, in tegenstelling tot een native app,  geen gebruik maken van alle functionaliteiten van een smartphone of tablet. Ook zal de gebruiker altijd Internet tot zijn beschikking moeten hebben, waardoor je potentiële gebruikers misschien wel misloopt. Daarnaast mis je de kans op brand awareness, omdat de app niet in de appstores te downloaden is. Tot slot zijn er enkele technische beperkingen, omdat alles in HTML ontwikkeld moet worden.

Hybride app

Een hybride app combineert de native app en de webapp, waardoor je gecombineerde mogelijkheden krijgt. Een hybride app heeft de flexibiliteit van een webapp en de mogelijkheid van plaatsing in de appstore. Dit laatste komt doordat een hybride app in de basis gebouwd wordt als een native app. Ook heb je de mogelijkheid om kleine aanpassingen uit te voeren zonder dat deze speciaal door de appstore goedgekeurd moeten worden. 

Nadelen van een hybride app laten ontwikkelen zijn dat deze mogelijk afgewezen wordt door de stores, omdat deze wellicht niet wordt gezien als echte app. Ook moeten er bij de hybride app twee omgevingen worden onderhouden, wat op den duur wat meer kosten met zich mee kan brengen.

Appsillustrated Nativewebhybrid

Appstores

De twee bekendste appstores zijn die van Android (Google Play Store) en die van Apple (Apple App Store). Je kunt via deze appstores dus zowel native als hybride apps downloaden. Het aanbieden via de Google Play Store is over het algemeen vrij eenvoudig, voor de Apple App Store moet je wat meer moeite doen. Je moet een accurate omschrijving van de applicatie aanleveren inclusief beeldmateriaal. Houd er rekening mee dat het verwerken hiervan soms meer dan een week kan duren. Maar als de consument dan eenmaal jouw app uit de appstore kan downloaden zal jouw onderneming altijd bij de hand zijn voor haar gebruikers.

Ben je er nog niet helemaal uit en wil je meer informatie? Kom gerust eens langs voor een kopje koffie of vraag een offerte aan.