Het mes moet uit de zorg

  • vrijdag 15 maart 2019, geschreven door Julian de Lange

Veel van de technologische innovaties in de zorg betekenen op papier een verbetering van kwaliteit, maar in de praktijk moet vaak een doolhof aan obstakels overwonnen worden voordat de vruchten worden geplukt. Waarom is verbetering zo moeilijk en kan dat niet een stuk gemakkelijker?

Waar is het bakje koffie gebleven?

Zorgverleners stellen allemaal de cliënt voorop en toch hebben thuiszorgmedewerkers steeds minder tijd om zich te richten op de aspecten die juist zo belangrijk zijn: het sociale, het menselijke, het bakje koffie wat op een eenzaam iemand zo ontzettend veel impact kan hebben. Schrijnend gevolg: het tijdig signaleren van dementie, eenzaamheid, verslaving, ondervoeding en depressie verdwijnt. Hoe kan het dat zorginstellingen collectief van de daken schreeuwen dat de cliënt altijd voorop staat, terwijl dit in de praktijk niet zo wordt ervaren?


Waar is het kopje koffie gebleven?


De wil is er, de tijd niet

Laten we voorop stellen dat deze sociale kant van de thuiszorg niet aan het verdwijnen is door onwil, maar door tal van organisatorische en financiële redenen. De sector kampt al jaren met bezuinigingen en problemen, terwijl je zou verwachten dat de toenemende vergrijzing er voor zou zorgen dat de zorg steeds meer aandacht krijgt. Niets is minder waar: je moet al bijna bij Petrus staan al wil je nog de aandacht krijgen die je wilt hebben, en zelfs dan mag je van geluk spreken al krijg je deze. Vandaag de dag komt de thuiszorg wel langs maar kan of mag zij te weinig doen en gaat zij gebukt onder grote druk. Je bent meer een nummer en minder een mens van vlees en bloed met wensen waar iedereen zich wel in kan vinden: persoonlijke aandacht en geduld. Zorg.


Administratieve rompslomp


Allerlei administratie: averechts?

De vraag naar zorg neemt toe, het aanbod neemt af. Een wijkverpleegkundige met een 35-urige werkweek is maar liefst zeventien uur bezig met administratie. De helft van de week verdwijnt in onnodig complexe administratie die weinig te maken heeft met de essentie van zorgverlening: het helpen van cliënten. Zorgverzekeraars eisen gedetailleerde verantwoording van zo'n beetje elke minuut en de communicatie tussen zorgverleners onderling is ook niet altijd je van het. Al deze verplichtingen en rompslomp doen niks om de bloedende wond in de (thuis)zorg te dempen.

Digitalisering kan verlichting bieden, maar zal het probleem niet oplossen. Daarvoor moet ook de druk vanuit zorgverzekeraars afnemen. We stellen toch allemaal de cliënt voorop? Samen moeten we in kaart brengen wat wel en wat niet waarde toevoegt. Apps zouden op zowel administratief als communicatief vlak voor een ommekeer kunnen zorgen. Wat let ons om samen oplossingen te realiseren die het leven van zorgverleners makkelijker maken? Zo kunnen we een weg banen naar meer en betere zorg voor elkaar.


Wereld vol kansen

Zorgvragers kunnen ook baat hebben bij slimme implementaties van technologie. Een app zou kunnen zorgen voor contact tussen zorgvrager en zorgverleners, tussen zorgvragers onderling, tussen zorgvragers en vrijwilligers, enzovoort. Men zou smartphones kunnen gebruiken om bepaalde zorg aan te kunnen vragen en plannen - op een bepaalde tijd de steunkousen aantrekken bijvoorbeeld, of een keer samen boodschappen doen. En hoe handig zou het zijn al zou een cliënt met zijn of haar telefoon kunnen aangeven dat hij of zij alle voorgeschreven medicatie juist heeft ingenomen? Desnoods door met één druk op de knop een filmpje te maken van de inname.

Aan het aanbod ligt het in ieder geval niet. Er zijn tal van toepassingen beschikbaar en bijna alles kan door technologie worden gefaciliteerd. De transitie van aanbod naar gebruik blijkt een grotere uitdaging dan het ontwikkelen van oplossingen. De grootste boosdoeners zijn onbekendheid en onduidelijkheid. Zorgvragers- en verleners weten vaak niet wat er mogelijk is en hoe ze deze tools het best kunnen gebruiken. Het is dus vooral zaak om uitleg van dit soort toepassingen te bieden. Zodra dit soort drempels worden weggenomen of vermindert ligt de weg naar een betere toekomst wijd open.Zorg geven, niet wegnemen

Stel dat je later zorg nodig hebt, op welke manier ontvang je deze dan het liefst? Met tijd en aandacht voor jou en jouw wensen of met een stopwatch in de hand en gebukt onder tijsdruk? Laten we er samen voor zorgen dat het kopje koffie weer de normaalste zaak van de wereld wordt. Wat voor toepassingen of apps lijken jou een goede aanvulling op de zorg? Bij ons staat voorop dat apps niet als "nóg een extra stap" ervaren moet worden, het moet écht waarde toevoegen. Wat heeft het anders voor zin? Bij Webuildapps brainstormen we graag over optimalisaties binnen het zorgproces. Samen kunnen we het mes uit de zorg halen.

Ook interessant om te lezen

webuildapps blog 2016 12 tech trends strategie 2017 webuildapps

De 10 strategische tech-trends van 2017

  • dinsdag 13 december 2016

Lees ook 7 trends voor 2018 en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Met de kerst achter ons staat inmiddels 2017 voor de deur te popelen om haar deuren te openen. Op het …

webuildapps blog 2015 07 webuildapps android or ios samsung galaxy s6 vs apple iphone 6 plus 1

Volstaat het maken van een Android app alleen?

  • maandag 20 juli 2015

Twijfelt u over het laten maken van een app? En voor welk platform zou deze dan beschikbaar moeten zijn? Webuildapps helpt u graag verder in uw zoektocht! Bij ieder (nieuw) project komt deze …

webuildapps blog 2017 02 open door

App koppelen met bestaande systemen

  • donderdag 9 februari 2017

Het tijdperk van apps ontwikkelen 'omdat het kan' is wel zo'n beetje voorbij. Ondernemingen willen graag apps die nut hebben en waarde toevoegen aan de dagelijkse processen. Het integreren van apps …

ZOEK JE EEN PROFESSIONELE APP BOUWER MET VERSTAND VAN TECHNIEK ÉN BUSINESS?

Wij luisteren naar jouw verhaal en samen gaan we aan de slag om waarde te creëeren voor jouw business. Vanaf de eerste gedachte tot ver voorbij de realisatie. Neem contact op voor een kennismaking of vraag direct een offerte aan!