Belang van een app onderhoudscontract

Voor een onderneming is er niets vervelender dan storingen en services die tijdelijk niet beschikbaar zijn; dat kost tijd en geld. Dat zelfde geldt voor de dienstverlening via een app. Terwijl dit in veel gevallen vrij gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. Net als bij een auto of een wasmachine willen we graag dat de app doet wat hij moet doen en ook op het moment dat wij dat willen. Maar om een auto te laten rijden moeten we deze goed onderhouden. Bij een app is dit niet heel anders.

6 minuten - Gepubliceerd door Webuildapps HQ op 26 januari 2017

Flatline Onderhoudscontract App Webuildapps

Waarom heb ik een app onderhoudscontract nodig?

Het klinkt misschien stom, voor iets betalen waar je net al een behoorlijk bedrag voor hebt neergeteld. Maar om deze investering zijn waarde te laten behouden, doe je er goed aan om een onderhouds- of servicecontract af te sluiten voor de app. Simpelweg om de reden dat de wereld rondom jouw app continu verandert en daarom ook mee moet bewegen met deze veranderende omgeving.

Argumenten waarom je zeker een onderhoudscontract moet willen afsluiten.

 • Hardware - Elk jaar komen er een tientallen nieuwe devices bij van Apple, Samsung en andere merken. Iedere keer met n√©t weer een snellere processor, groter scherm of betere camera. Daarnaast worden tablets, televisies, smartwatches en andere wearables ook steeds slimmer en voorzien van nieuwe sensoren en mogelijkheden.
 • Software - Elk jaar komen Google en Apple met een nieuwe versie van respectievelijk Android en iOS. Iedere versie van deze besturingssystemen kan veel verschillen van de eerdere versie en de app zal hier dan ook op aangepast moeten worden om goed te blijven functioneren.
 • Beveiliging - We willen allemaal veilig gebruik kunnen maken van een app. Als eigenaar wil je het gevoel van veiligheid graag waarborgen voor de gebruikers. Veiligheidsupdates zijn absoluut het minimale wat in een onderhoudscontract opgenomen zou moeten worden. Zo weet je zeker dat problemen met bugs gedekt zijn, zodat de veiligheid van de gebruikers gewaarborgd blijft.
 • Functionaliteit en design - Een app die bedoeld is om bedrijfsprocessen of de marketingstrategie te ondersteunen moet goed functioneren. Helaas komt er altijd een moment waarop ook jouw perfecte app er mee stopt of zijn aantrekkingskracht verliest. Na verloop van tijd ontwikkelen de technologie en de markt zich door en krijg je feedback van gebruikers over eventuele functionaliteiten die zij wellicht missen of die toch niet blijken te werken zoals zij het graag zouden zien. Dit betekent dat ontwerp, functies en andere add-ons moeten worden aangepast.
 • Infrastructuur - Afhankelijk van de onderneming, kunnen de systemen die de app draaiende houden van jaar tot jaar anders zijn. Bij een verandering van de systemen op de achtergrond hoort vaak ook een verandering van de voorkant.
 • User Experience - In de loop van de tijd is er kans op een verschuiving van de samenstelling van de gebruikersgroep van de app. Omdat verschillende groepen verschillende behoeftes hebben qua UX, zal de app hier ook op aangepast moeten worden.
 • Ontwikkeltalen - De programmeertalen waarin de apps geschreven worden, worden regelmatig ge√ęvalueerd voor verbeteringen. Om correcte verbeteringen aan te brengen moet een ontwikkelaar dus altijd op de hoogte zijn van de laatste versies van de programmeertaal om de app draaiende te houden na de release en moet de code van bestaande worden ge√ľpdatet.
 • Webservices - De mogelijkheden van API‚Äôs en webservices veranderen regelmatig. Soms wordt er besloten dat bepaalde API‚Äôs niet meer toereikend zijn en worden deze volledig geschrapt of vervangen. Dit betekent dat developers zichzelf elk jaar moeten bijscholen over de nieuwste updates maar ook de apps aan moeten passen die deze API's gebruiken.
 • Wetgeving - Er is de laatste veel te doen over privacyregels en cookies. De wetgeving omtrent app ontwikkeling verandert dan ook regelmatig. Dit kan ervoor zorgen dat een app onverwacht aangepast moet worden.

Sommige updates heb je dus zelf in de hand, andere zijn noodzakelijk voor de werking van de app. Hoe dan ook zullen de updates uitgevoerd moeten worden en de makkelijkste weg hiervoor is het laten updaten door de app ontwikkelaar die de app gebouwd heeft.

Wat staat er in een app onderhoudscontract?

In overleg met een app ontwikkelaar kun je vaak samen bepalen welke diensten en garanties in het onderhoudscontract worden opgenomen. Het belangrijkste hierbij zijn de kosten welke vaak in een maandelijkse fee worden ondergebracht. Daarnaast er nog de reactietijd. Je kunt bijvoorbeeld afspreken hoe snel de ontwikkelaar beschikbaar moet zijn bij ongeregeldheden of hoe het zit met de beschikbaarheid buiten kantoortijden. Ook maak je afspraken over hoe de communicatie moet gaan verlopen.

Daarnaast is het kennisniveau van een ontwikkelaar belangrijk samen met ontwikkel-, test en acceptatieomgevingen. Dit staat niet per definitie in het onderhoudscontract, maar het geeft een goed gevoel om te weten dat de onderneming die verantwoordelijk is voor jou app er ook alles aan doet om haar kennis op het juiste niveau te hebben en te houden.

Onderhoudskosten van een app

Een app laten ontwikkelen is een arbeidsintensieve klus en daardoor soms behoorlijk¬†prijzig. Extra zonde van een investering als een app na verloop van tijd ermee stopt door achterstallig onderhoud. Je kunt daarom bij de ontwikkeling van je app een onderhoudscontract afsluiten, zodat je zeker weet dat de app door de ontwikkelaar op het juiste moment ge√ľpdatet wordt. Een ontwikkelaar zal je hiervoor ongeveer 10¬†tot 20% van de aanschafprijs per jaar in rekening brengen. Heeft je app ‚ā¨ 50.000,- gekost, dan kun je rekenen op ongeveer ‚ā¨ 425,- tot ‚ā¨ 850,- aan onderhoudsfee per maand.

Besparen op ontwikkelingskosten van een app

Een van de meest gemaakte fouten door ontwikkelaars en ondernemingen is dat zij een app gelijk perfect willen laten functioneren. Door vanaf het initi√ęle idee voor de app slim om te gaan met de ontwikkeling, kun je aanzienlijk besparen op ontwikkelkosten. Dit geld kun je later weer aan onderhoud besteden. Uit een onderzoek van de Standish Group naar het mislukken van apps blijkt dat 45 procent van de features in een app nooit gebruikt worden en nog eens 19 procent nagenoeg niet gebruikt worden.

Slimme ontwikkelaars laten de gebruiker bepalen. Door kleine, simpele releases kun je de eindgebruiker in staat te stellen direct feedback te geven. Zo bespaar je niet alleen op initi√ęle kosten, maar zorg je ook voor een optimale user experience. Zo voorkom je ook gelijk dat features die achteraf toch niet blijken te werken - of zelfs helemaal niet nodig blijken te zijn - opnieuw gebouwd of verwijderd moeten worden.

Wat gebeurt er als ik geen app onderhoudscontract heb?

Zonder onderhoudscontract kun je prima uit de voeten in de praktijk, dat is wel wanneer je de onderstaande gevolgen kunt accepteren: 

 • De status van de app en systemen niet in de gaten wordt gehouden
 • Updates en wensen geen prioriteit¬†krijgen in de planning bij de app ontwikkelaar
 • Het geen probleem is als jouw app een aantal dagen niet beschikbaar is
 • Ontevreden, gefrustreerde en niet betrokken gebruikers die de app verwijderen niet gemist worden
 • Er geen ontwikkel-, test-¬†en acceptatieomgevingen zijn worden onderhouden

Als je geluk hebt en er verder niets met je app gebeurd, zal hij nog steeds snel verouderen. Na 3 tot 4 jaar zonder onderhoud is de kans groot dat er veel werk in een update gaat zitten en dat er vaak beter een hele nieuwe app gebouwd kan worden.

Een onderhoudscontract voor een app afsluiten

Een app laten maken is voor een organisatie vaak een flinke investering. Het is ook begrijpelijk dat men zoveel mogelijk op kosten wil besparen. Juist daarom is het verstandig om afspraken over onderhoud en service van een app met de ontwikkelaar vast te leggen in een een onderhoudscontract. Dan betaal je een vast bedrag per maand of jaar en voorkom je hoge - onverwachte - herstelkosten en gefrustreerde gebruikers en klanten.

Wil je meer informatie over onderhoudscontracten of wil je er zelf een afsluiten, neem dan contact met ons op.