Wat kost het laten maken van een app?

Wat kost het om een app te laten maken en waar moet je rekening mee houden? De kosten en aandachtspunten bij de ontwikkeling van een native app op een rijtje.

5 minuten - Gepubliceerd door Julian de Lange op 22 februari 2019

Watkosteenapp

App laten maken: samenvatting

In ons nieuwe artikel over app kosten, tips en tricks gaan we veel uitgebreider in op de kosten van een app en hoe je een app van de beste kwaliteit laat bouwen. Graag nodigen we je uit om daar verder te lezen.

  • Native: specifiek voor Android en iOS ontwikkeld. Dit betekent een app van hoge kwaliteit met goede onderhoudbaarheid
  • Een volledig traject kost al snel € 25.000. Dan heb je een app voor zowel Android als iOS
  • Afhankelijk van functionaliteit, complexiteit, platform en jouw wensen
  • Afhankelijk van wie het doet. Een freelancer is vaak goedkoper dan een ervaren app ontwikkelaar
  • Het brein van de app, het backend, neemt vaak 1 à 2 weken in beslag
  • Vergeet niet de kosten voor overleg, design, finetunen, publicatie, updates, marketing en onderhoud
Jongen op muur bij Colosseum

Rome is niet op één dag gebouwd

Apps zijn de toekomst, dus het is geen verrassing dat jij meer wil weten over het laten maken van een app. De kosten zijn variabel en iedere ontwikkelaar heeft zo zijn eigen inzicht. Hoe hangen ze een prijskaartje aan jouw idee? Het is belangrijk dat jij weet welke oplossing voor jou de beste is, en wat jij nou precies nodig hebt. Genoeg gepraat, laten we kijken naar de praktijk.

Vast onderdeel van elk project is een gedegen begin. Een goed begin is het halve werk, en dat gaat ook op bij het laten maken van een app. Tijdens een kick-off zorgen we ervoor dat we samen op één lijn komen. Vervolgens creëren we een intuïtief, gebruiksvriendelijk ontwerp. Meestal zit er dan al 30 tot 40 uur in het project.

Zodra jij tevreden bent met het design maken wij het werkend voor Android en iOS. Hier gaat de meeste tijd in zitten: bij de meeste van onze projecten zit er al snel meer dan 100 uur per platform in. Na de ontwikkelfase volgt het testen en finetunen, zodat jij en de gebruikers van jouw app helemaal tevreden zijn. Dat duurt meestal een dag of twee, dus 16 uur. Ondertussen zitten we op zo'n 250 uur.

Man schrijft op notitieblok

Hersenen en overige zaken

Een app heeft een brein nodig. In technische termen noemen we dat een backend. Het backend regelt alles achter de schermen en zorgt ervoor dat de functionaliteit ook daadwerkelijk doet wat je verwacht. Een beetje backend neemt al gauw een uur of 40 in beslag. Oké, voilà, alle punten staan op de i: tijd om jouw app in de Google en Apple stores te publiceren. Dit duurt nooit zo lang, maar pas op. Je moet deelnemen aan het Apple Developer Program (€ 99,- per jaar) en het Android Developer Program ($25,- eenmalig).

Tot slot zijn er kosten voor het draaiend houden van het backend en zal er soms onderhoud aan de app nodig zijn. Dit kan je afdekken door een onderhoudsafspraak met de ontwikkelaar te maken. Deze kosten zijn verre van astronomisch, maar je komt ze wel tegen. Je kan ook afspraken maken over doorontwikkeling: stilstand is in deze tijd van snelle technologie achteruitgang, dus laat je concurrenten niet langszij komen. Met bijna 300 uur hebben we nu een maatwerkproduct waar we beiden trots op kunnen zijn.

Alinea2

Rijtjeshuis of villa met zwembad?

Mensen schrikken vaak als ze te weten komen wat voor prijskaartje er aan zo'n maatwerkproduct hangt. Met het plaatje wat wij geschetst hebben, zo'n 300 uur, kom je met ons uurtarief van € 100,- per uur uit op een prijskaartje van € 30.000. Daar komen dan nog de overige kosten en BTW bij. Jouw idee laten ontwikkelen door experts is een forse investering, en dat is waar veel creative ideeën sneuvelen. Pas ook op met het kiezen van de goedkoopste optie. Op papier is een lagere prijs aantrekkelijker, maar de goedkoopste uitvoering is (bijna) nooit de beste.

Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Een analogie die al jaren bij ons gebruikt wordt is dat het ontwikkelen van een app lijkt op het bouwen van een huis. Klinkt misschien gek, maar luister: je kan een mooi huis laten bouwen voor € 200.000, maar je kan ook een villa met zwembad laten bouwen voor € 2.000.000. Bij apps gaat hetzelfde principe op: hoe meer complexiteit en luxe, hoe hoger de prijs. MVPs kosten bij ons al snel € 20.000. Er zijn genoeg apps in de wereld die tonnen gekost hebben. Kortom: goede ontwikkeling is duur, dus denk goed na over je budget.

App laten maken?

De kans dat jouw idee een success wordt is groter bij een goed uitgedachte business case. Waarom wil je een app laten ontwikkelen voor jouw bedrijf, wat is de waarde? Hoe dan ook: zorg ervoor dat je idee meteen juist uitgevoerd wordt. Bouw het in één keer goed. Jouw tijd en geld is belangrijk, en die van specialisten ook. Wil je een native app laten ontwikkelen of bijvoorbeeld een web app? Wij ontwikkelen eigenlijk alleen native apps, maar er zijn meer mogelijkheden. In het verleden hebben we ook crossplatform gewerkt, maar deze zetten wij niet meer in. Dit mede door de matige onderhoudbaarheid en korte levensduur.

Vraag jij je nu af wat de ontwikkeling van jouw project of app zou kosten? Kom dan eens kennismaken, of stuur een mail met jouw wensen. Wij kunnen je, als ervaren app ontwikkelaar, helpen bij jouw vraagstuk en vragen stellen waar je zelf misschien niet aan denkt. Een succes maken van jouw app begint bij een goed plan en goed advies. Een eerste gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets. :) Je kan ook een app offerte aanvragen.